Det er ikke mange trenernavn som kan måle seg med Giovanni Trapattoni. Han har vunnet Serie A syv ganger, tyske og østerrikske bundesligamesterskap har han også rasket med seg. Allerede i 1985 vant han serievinnercupen med Juventus. UEFA-cupen har han sikret arbeidsgiverne sine tre ganger. De nasjonale cupmesterskapene er så mange at det ikke har noe for seg å telle.

I en trenerkarriere der han har trent storheter som Milan, Juventus, Inter, Bayern München og Benfica – for å nevne noen – har han kunnet plukke spillere på både første, andre og tredje hylle.

Fra Del Piero til Doyle

Da han var landslagssjef for Italia var spillere som Alessandro Del Piero, Gianluigi Buffon og Christian Vieri på toppen av karrieren. Med all respekt for Kevin Kilbane, Liam Miller og Kevin Doyle: Irland er liksom ikke helt det samme.

Nettopp derfor har Trapattoni engasjert seg veldig for å overtale landslagsnekterne Steve Finnan, Stephen Ireland og Andy O’Brien til å komme tilbake på landslaget.

Mot Norge er Finnan tilbake. Liverpool-spilleren takket nei til landslaget etter EM-kvalifiseringen, fordi han vil være 34 år når VM-sluttspillet begynner. Men en telefon fra den språkmektige Trapattoni overtalte den rutinerte høyrebacken.

– Jeg er veldig fornøyd med at han kommer tilbake. Han er en rutinert spiller, og han har fremdeles mye å gi, sier Trapattoni til Det irske fotballforbundets hjemmeside.

Spesielle Ireland

28-årige O’Brien var ikke like lett å overtale. Den knallharde midtstopperen fra Bolton Wanderers er fremdeles ikke i toppen.

– Jeg respekterer Andy O’Briens avgjørelse, og jeg takker ham for at han tok seg tid til å gi beskjed, sier Trapattoni.

Men italieneren respekterer ikke avgjørelsen mer enn at han kommer til å fortsette operasjon overtalelse.

Tilfellet Stephen Ireland er enda mer spesielt. Midtbanespilleren har et navn som burde gjøre ham til selvskreven på det irske landslaget. Men han har ikke spilt for Irland siden han løy om dødsfall i familien for å komme ut av landslagstroppen for et år siden.

– Stephen Ireland har fortalt oss at han ikke er klar til å komme tilbake på landslaget ennå, men han har hintet om at han kan bli det om ikke så lenge, sier Trapattoni.

Både O’Brien og Ireland er i hvert fall hjertelig velkommen, så snart de føler seg klar til å ikle seg den grønne drakten igjen.

– Min dør forblir åpen, sier Trapattoni.

Ullevaal-oppgjøret mot Norge blir en viktig kamp for Trapattoni, som ikke har lang tid på seg før VM-kvalifiseringen begynner.

– Vi får flere dager sammen denne uken. Det blir viktig. Vi har masse arbeid foran oss, men jeg ser frem til å ta fatt på det, sier den italienske landslagssjefen for det irske laget.

Destinasjon Sør-Afrika

Irland kvalifiserte seg til sitt første fotball-VM i 1990. Laget gikk helt til kvartfinalen og landslagstrener Jack Charlton – verdensmester med England 24 år tidligere – ble nasjonalhelt og æresire. Fire år senere kom den grønne øyen til VM igjen, denne gang til andre runde.

Mick McCarthy tok Irland til VM igjen i 2002. Også da ble det exit i annen runde.

Både til Frankrike-VM og Tyskland-VM ble Irland slått ut i kvalifiseringen. De var aldri i nærheten av å komme til EM i sommer heller. Deres eneste EM-deltagelse var i 1988. Suksessen mellom 1988 og 1994 gjorde irene godt vant. Deres fantastiske – og fanatiske – supportere er savnet.

– Hvis vi vinner, drikker de seg fulle. Hvis vi taper, drikker de seg fulle. Fulle blir de uansett, sa Charlton under VM i USA.

Klarer den levende legenden Trapattoni å sikre fyllefest i Sør-Afrika?

P.S. Trapattoni er ubeseiret som manager for Irland. Han har 1-1 mot Serbia og 1-0 over Colombia så langt.

FAKTA: GIOVANNI TRAPATTONI

Født: 17. mars 1939 i Milano

Posisjon som spiller: forsvarer.

Klubber som spiller: Milan og Varese

Klubber som trener/manager: Milan, Juventus, Inter, Juventus igjen, Bayern München, Cagliari, Bayern München igjen, Fiorentina, Italia, Benfica, Stuttgart, Salzburg, Irland.