Spennende. Uredd. Bevisst og med gode lederegenskaper. Slik beskriver dommersjef Terje Hauge det 22 år gamle talentet Fatemeh Zangeneh. Aftenposten har de siste dagene skrevet om mangelen på minoritetsjenter i norsk fotball. Landslagstroppen i VM i Canada er kritthvit, uten en eneste spiller med minoritetsbakgrunn.

Zangeneh, som er født i Norge og har foreldre fra Iran, er derimot et eksempel på at det finnes minoritetsjenter i norsk toppfotball. I ung alder dømmer hun på nest øverste nivå i damefotballen. Ambisjonene er eliteserien. Hun startet å dømme i 14-årsalderen, samtidig som hun spilte fotball. Da hun begynte på videregående valgte 22-åringen å satse som dommer og slutte som spiller.

- Jeg måtte prioritere. Det har alltid vært gøy å spille fotball, men det kom til et punkt der jeg måtte velge mellom de to. Jeg følte jeg hadde mer å gi på dømming, sier hun.

Trenger et sikkerhetsnett

Som spiller på Bjørndal hadde Fatemeh noen få medspillere med minoritetsbakgrunn. Som dommer ser hun hvordan gruppen forsvinner fra norske fotballbaner.

- Jeg har jo tenkt på det samme tidligere, men det først når jeg har dømt på høyere nivå at jeg virkelig har lagt merke til det. På nivåene under er det ofte en del folk med minoritetsbakgrunn, men det blir færre jo høyere man kommer opp i divisjonene, sier den talentfulle dommeren.

Zangeneh tror idretten kan gjenspeile kvinnesynet i enkelte kulturer, der de ikke har samme rettigheter som jentene i Norge.

- Mange med annen kultur enn norsk ser ikke nødvendigvis på det med idrett som prestisjefullt. Det er nok noen jenter med minoritetsbakgrunn som blir hindret på grunn av restriktive foreldre, sier hun.

Av den grunn mener hun at idretten har en viktig jobb i forsøket på å involvere flere jentespillere med annen etnisk bakgrunn.

- Minoritetsjentene er i barnefotballen, men de faller fra etter hvert. De spiller og er med i idretten frem til ungdomsskolealder. Det blir viktig å hindre at de faller av etter det, at jentene føler at de har et apparat på utsiden. Det er ikke sikkert de får nok støtte hjemmefra til å drive med idrett. Derfor er det viktig at de blir fanget opp av trenere og lagledere, og at de får litt ekstra motivasjon derfra til å fortsette, sier hun.

- Ikke en drittjobb

22-åringen er blant landets store dommertalenter, men en av få jenter. Et prosjekt i regi Norges Fotballforbund viser at cirka 20 prosent av registrerte dommere har annen etnisk opprinnelse enn norsk. Et veldig høyt tall, men tendensen er, som hos de aktive spillerne, at det er et stort flertall gutter.

- Det er generelt vanskelig å rekruttere jenter som fotballdommere. Det blir veldig viktig når det er så vanskelig å ta vare de vi har, sier prosjektleder og toppdommer Svein Erik Edvardsen.

Han forteller at fotballforbundet gjennom flere prosjekter prøver å fange og opp og øke andelen minoritetsjenter i dommerstanden. Dette skal gjøres blant annet ved å samle dem til høsten.

- Hensikten er rett og slett å lytte til hva de sier. Hva fungerer bra? Hva skal vi gjøre annerledes? Sist og ikke minst ønsker vi å gi dem nye impulser, sier Edvardsen.

Fatemeh Zangeneh har vært fotballdommer i åtte år nå, og er blant annet tatt inn under vingene til Hauge, Edvardsen og co. i en gruppe for én gutt og én jente fra hver dommerkrets. Så hva er grunnen til at hun holder ut kjeft fra engasjerte trenere og foreldre?

- Å ta riktige avgjørelser gir en enorm mestringsfølelse. Man må dømme kamper hvor man får masse kjeft, men så kommer det kamper med masse ros. Mange tror at det å dømme er en drittjobb, men det er sosialt og man går ofte rundt og ler og har en god tone med spiller, en sier Zangeneh.