Etter 0-0 borte mot Aserbajdsjan torsdag, skulle Kroatia gjenreise litt av æren mot Norge på Ullevaal. Slik gikk det ikke. I stedet ble de spilt ut av et arbeidsvillig hjemmelag i andre omgang og tapte 2-0. Og mens fansen hjemme i Kroatia vil ha stjernenes hodet på et fat, ifølge den kroatiske journalisten Aleksandar Holiga, redder landslagssjef Niko Kovač sitt eget skinn ved å rette ansvaret over på sine egne spillere.

— Jeg vet ikke. Du må spørre spillerne selv, svarte landslagssjefen da en journalist ville ha svar på hvordan en lag med så mange stjerner kunne levere en så svak forestilling.

SLAKTES: Niko Kovač får slakt av kroatisk presse, både for lagets prestasjoner på banen og for sine egne svar på pressekonferansen etter kampen. Foto: NTB Scanpix

Refser egne spillere— Alt det vi krevde før kampstart, skjedde ikke. Vi har ansvaret, men det er elleve spillere på banen som må utføre jobben. De visste at Norge var fysisk sterke og ville skape problemer, sier Kovač, som også roste Norges innsats.

Hvordan kommer Norge til EM? Det får du vite her.

— En fullt fortjent seier. Men unntak av de første fem-ti minuttene i den andre omgangen, var vi det dårligste laget i alle mulige aspekter. De viste oss alt det vi ønsket å gjøre i denne kampen, sier han.

— Sendte Srna i pølsebua

Jo Inge Berget får 7,1 poeng mer enn høyreback Srna på børsen til Kroatias største avis, 24 Sata. Foto: Skjermdump 24Sata

Hjemme i Kroatia er det ikke bare sinte fans som krever at hoder må rulle etter den pinlige forestillingen de siste kampene. Det kroatiske laget får slakt så det holder av landets medier.— Det eneste som er verre enn spillernes innsats, er trenerens svar på pressekonferansen, skriver Mark Šnidarić i 24Sata om «katastrofen i Oslo».

— Hvis du trodde det ikke kunne bli verre enn i Baku, tok du feil. Kroatia spilte under pari og de kroatiske stjernene ble utspilt av de norske spillerne. Som Malmös midtbanespiller Jo Inge Berget, som sendte Darijo Srna «i kebabbua» før begge målene, fortsetter Šnidarić.

— Vi skal vise at vi er best i gruppen, sa de kroatiske spillerne før kampen mot Norge. Og et sted, i et parallelt univers, var Kroatia strålende og vant, skriver den kroatiske journalisten hånlig.

I den samme avisen er Jo Inge Berget kåret frem til banens aller beste spiller - av leserne. Norge-helten får 8,8 av 10 mulige poeng på børsen.

Svake og hjelpeløse

Nettsiden Sportnet kaller den kroatiske innsatsen «svak og hjelpeløs», etter at laget ble felt av «to identiske mål».

— Kroatiske fotballspillere har ofte tapt de viktigste kampene i tidligere kvalifiseringer. Nå kan vi ikke lenger kun tenke på oss selv. Nå trenger vi hjelp, skriver journalisten Niko Rukavina.

Nå må Kroatia vinne sine to siste kamper og håpe at Italia gjør jobben hjemme mot Norge i den siste runden i gruppespillet.

Ikke lei EM-stoff? Da anbefaler vi disse artiklene: