FØLG DIREKTE FRA 18.00: Norge-Kroatia

Da Kroatia rundtspilte Norge og vant 5-1 i Zagreb i mars, virket det usannsynlig at kroatenes EM-deltagelse kunne bli truet.

Siden har imidlertid kroatene spilt to uavgjortkamper, og søndag kveld kan de bli dyttet ned fra de direkte EM-plassene.

Norge vil nemlig hoppe forbi det stjernespekkede mannskapet dersom Per-Mathias Høgmos menn vinner på Ullevaal.

Se tabellen i gruppen nederst i denne saken.

0-0-kampen borte mot Aserbajdsjan har skapt anspent stemning rundt det kroatiske laget. Blant annet er fotballpresident Davor Suker under stort press.

I Kroatia er det hvert fall én mann som skjelver søndag. Den profilerte aviskommentatoren Tomislav Zidak skriver nemlig om sine nerver i en artikkel for storavis Jutarnij List.

— Jeg er redd i kveld! Med god grunn! Selv om Norge er nummer 69 på FIFA-rankingen, selv om vi knuste dem med 5-1 i Zagreb, er det sjelden så mange grunner til å være redd og skeptisk som i dag, skriver Zidak.

LES MER: Forbyr kroatiske flagg på Ullevaal Stadion i kveld.

- Nordmennene er alt annet enn kalde

I Kroatia er nemlig EM-deltagelse et folkekrav. Det moderne kroatiske landslaget ble stiftet i 1990, etter at landet ble erklært selvstendig fra Jugoslavia. Siden 1996 har kun to av ti store mesterskap (EM og VM) gått uten Kroatia.

Det kroatiske laget er fullspekket av stjerner, og deltar nesten alltid i de store mesterskapene. Her ankommer Real Madrid-midtbanespiller Luka Modric spillerhotellet i Nydalen lørdag kveld. Foto: NTB SCANPIX

Selv med tap på Ullevaal skal det en del til at 2016-EM ryker for Kroatia. For selv om Norge vinner, vil Høgmos menn trolig uansett være avhengige av å ta poeng i den tøffe bortekampen mot Italia for å sikre en direkte EM-plass.Selv hvis Norge klarer det kunststykket, vil Kroatia etter all sannsynlighet være klare favoritter i en eventuell play-off-kamp.

Justin Bieber-tilstander? Les vår dokumentar om fenomenet Martin Ødegaard her.

Likevel er altså kommentator Zidak bekymret. I artikkelen gir han uttrykk for at landslagssjef Niko Kovac ikke lenger har bred støtte i Fotball-Kroatia.

— Atmosfæren er dyster og ikke lovende i det hele tatt, skriver Zidak, som også har oppdaget en norsk optimisme denne uken:

— Nordmennene er nå alt annet enn kalde nordboere. Etter seieren over Bulgaria pumper blodårene deres, de er sterke i troen på å ta vare på muligheten sendt fra Gud og ved at UEFA ranet Kroatia for ett poeng.

Det siste stikket er en henvisning til poengtrekket Kroatia fikk etter hakekorsskandalen.

— De er hooligans

Det var da kroatene spilte hjemme mot Italia i juni at kameraene plukket opp et hakekors som noen hadde «risset inn» i gressteppet på banen i Split. UEFA har straffet laget med ett minuspoeng.Det er nå anket.

Landslagssjef Kovac fikk spørsmål om hendelsen på en pressekonferanse lørdag kveld.

— Først og fremst: «Fansen» som gjorde det er ikke våre fans. De er hooligans, de er en minoritet, sa han oppgitt.

Mens aviskommentator Zidak skriver om frykt før Norge-kampen, signaliserte Kovac høflig respekt.

— De minner om et engelsk «kick and run»-lag. De fokuserer på å få frispark så de kan utnytte høyden sin, men de har også noen tekniske og gode spillere, sa landslagssjefen lørdag.

Slik ser Norges gruppe ut nå:

LagKSUTMFP
Italia743010-515
Kroatia743016-314
Norge74128-813
Bulgaria72237-88
Aserbajdsjan71244-115
Malta70161-111

FOTBALLFEBER? Vi anbefaler disse sakene om EM-kvalifiseringen: