Sandnes-gutten ble nummer 12 under Diamond League-stevnet i Roma torsdag, med sluttiden 3.36,07. Det er årsbeste av Henrik, og under det internasjonale OL-kravet på 3.36,1. Men Norges Friidrettsforbund operer med et særnorsk krav, som er på 3.35,50. Det har Ingebrigtsen ikke tatt ennå, men får en ny sjanse i Birmingham søndag.

-Jeg hadde en dårlig dag, uten noe flyt, og måtte jobbe fra første meter. Ut ifra det er ikke 3.36,07 så galt, sier Henrik til Aftenbladet.

— Stresser det deg at du ikke har klart kravet ennå?

— Nei, det kan jeg ikke si. Vi har lagt opp treningen med tanke på at jeg skal ha fire konkurranser på ti dager, og jeg vet jeg har kravet inne. Straks jeg er litt lettere i kroppen tar jeg det kravet, svarer han.

Fort fra start

Det gikk fort de to første rundene av 1500-meteren i Roma. Haren satte opp et stort tempo, og passerte på 39,9 på de første 300 meterne. Feltet ble liggende et godt stykke bak. Så roet det seg ned og i mål var det kenyanske Elijah Manangoi som vant på 3.33,97. — Egentlig var det bare tull at det gikk så fart de første to rundene, mente NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

Ingebrigtsen ble liggende et stykke bak i feltet. Så kom han tilbake i siste sving, men altså ikke kjapt nok til å løpe ned på 3.35-tallet.

— Noen dager er det bare slik, og jeg kjente allerede før start at dette ville bli tungt. Men jeg har mye bedre tid inne, lover Henrik.

Det er 1500 m på programmet i Diamond League i Birmingham søndag, mens han løper drømmemila på Bislett torsdag.

— Jeg reiser rett fra Roma til England og så videre til Oslo, sier han

Lillebror perset igjen

Lillebror Jacob Ingebrigtsen fortsetter å spise sekunder på 1500 m. Han senket sin ferske pers på 1500 m med et halvt sekund, til 3.44,97. 15-åringen fra Sandnes ble nummer seks på 1500 m i sommervarmen på Jessheim i går kveld, i et felt med langt mer voksne løpere. Det var Jake Wightman (22) fra Storbritannia som vant på 3.41,77, mens altså unge Ingebrigtsen kom i mål på 3.44,97. Nummer to ble svenske Kalle Berglund med 3.42,06.

— Men dette var et dødt løp, sier far Gjert Ingebrigtsen til Aftenbladet.

— Jakob dro rett fra skolen til flyplassen, og så til stadion. Oppladningen var ikke den beste, og han stivnet også på slutten. Men OK, jeg tippet en sluttid på rundt det samme han hadde i Belgia, og det var jo nesten rett, sier Gjert Ingebrigtsen, som altså fastslår at Jakob kan bedre.

Jakob Ingebrigtsen forbedret dermed den uoffisielle verdensrekorden på distansen, som Jean Verster fra Sør-Afrika satte i 1981, og som sto fram, til forrige helg, da Jakob Ingebrigtsen løp på 3.45,50 i Belgia. Nå har 15-åringen også slettet den rekorden og kommer stadig nærmere EM-kravet på 3.40,50.