Jakob Ingebrigtsen satte ny uoffisiell verdensrekord på 1500 meter for 15-åringer lørdag. Nå er han også nest best i verden i 18-årsklassen. Pappa Gjert spår nye fantomtider og korrigerer samtidig Norges oppfatning av ham.

— Vi synes ikke 3.45,50 er så voldsomt stort, sier Gjert Ingebrigtsen etter at sønnen forbløffet friidrettsfolket nok en gang. Lørdag løp Jakob på 3.45,50 i Belgia – ny uoffisiell verdensrekord for 15-åringer.

På Det internasjonale friidrettsforbundets statistikkside føres det ikke noen sesongoversikt for så unge løpere.

Vi må opp i U18. Der ligger 15-åringen fra Sandnes som nummer to i verden – 3,5 sekunder bak 17-åringen Kumari Taki fra Kenya, men 2,4 sekunder foran den andre 2000-modellen på listen, Hillary Kirui fra Kenya som allerede er fylt 16 år. Jakob blir 16 i september.

Driver ikke rovdrift

Team Ingebrigtsen som har gått som en dokumentar på NRK TV har gitt Norge et innblikk i familielivet og løperlivet til spesielt Henrik, Filip og Jakob. Noen har blitt litt overrasket over den innimellom den noe røffe tonen til Gjert, men pappa Ingebrigsten avviser at det drives noe rovdrift på 15-åringen Jakob.

— Jeg oppfatter det som om vi må forsvare det vi gjør. Det er visst en oppfatning i Norge at jeg presser et ungt menneske. Men hele familien står bak det vi gjør, og dette handler ikke om mine våte drømmer.

Sannheten er at Jakob ikke har fått trent så mye som planlagt fordi han har vært mye syk i vinter. Forkjølelse, halsbetennese omgangssyke og virus har hjemsøkt Jakob – med god assistanse av det familiens to yngste har tatt med seg hjem fra skole og barnehage.

— Selv om Jakob har vært mye av og på, slår han målene vi har satt med god margin. Vi spør bare: «Kor gale trur vi det blir?

Ned mot 3,40

— Det er realistisk at Jakob løper ned mot 3,40 i løpet av sesongen, fortsetter pappa Gjert og understreker at familien ikke setter seg urealistiske mål.

- Greier han 3.40,50 er han også kvalifisert til senior-EM?

— I utgangspunktet sier vi nok nei til senior-EM, men hvis vi likevel er der, så… Det er noe som heter er du god nok, så er du gammel nok. Det er ungdoms-EM og junior-VM som er målene denne sesongen, og vi tar nok begge. Friidrett er ferskvare. Vi tar de mulighetene vi får, sier Ingebrigtsen senior om U18-EM i Georgia fra 14. til 17. juli og junior-VM i Polen fra 19. til 24. juli.

Sportssjef Ronny Nilsen ser heller ikke for seg at senior-EM i Amsterdam fra 6. til 10. juli er noe for en 15-åring.

— Vår politikk er at så unge utøvere deltar i ungdomsmesterskapene.

16-åring løp på 3,33

Selv om Jakob nå er verdens beste 15-åring, må han sette opp farten betraktelig hvis han skal ta de neste bestenoteringene i verden. I 2006 løp Nicholas Kemboi fra Kenya 1500 meter på 3.33,72 i en alder av 16 år og ni måneder. Det er bestetid i verden i U18-klassen.

Ellers er det verd å merke seg at av alle U18-rekordholderne på herresiden ble bare Usain Bolt og Javier Sotomayer også verdensrekordholdere for senior. De fleste andre hørte vi aldri mer noe om.

Dette er de beste i U18-klassen på 1500 m i år:

1. Kumari Taki, Kenya 3.42,0

2. Jakob Ingebrigtsen 3.45,50

3. Michael Rono, Kenya 3.45,6

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene: