Ingar Kiplesund hoppet søndag 7,63 meter.

— Det er en helt sinnsyk lettelse at jeg klarte å slå rekorden i det første hoppet i hele år. Det er ganske utrolig egentlig, og selvsagt veldig gøy, sier Kiplesund.

Før andre verdenskrig, i 1939, satte Niels Uhlin Hansen fra Freidig det som etter hvert har blitt en nærmest myteomspunnet rekord i trøndersk friidrett. I 77 år har 7,54 meter blitt stående som det lengste hoppet noen trønder noensinne har hoppet.

Historisk

Nå er den rekorden historie. Ingar Kiplesund slo rekorden i sesongens aller første hopp i åpningsstevnet i Belgia i helga.

Trener Frank Brissach mener eleven nå har brutt en legendarisk barriere.

— Rekorden var mosegrodd, men samtidig legendarisk. Uhlin Hansen var en ekstremt god lengdehopper. Tenk bare på hvilke treningsforhold det var den gangen, og at rekorden ble satt på en grusbane. Det er litt moro å tenke på at Ingar og Uhlin Hansen var på samme alder da de satte sine rekorder. Dette er litt historisk, sier han.

Ser mot norgesrekorden

Med rekorden nådde Kiplesund samtidig sesongmålet i sitt første hopp. Nå løfter han blikket opp og frem mot neste barriere. Kun en nordmann har noensinne hoppet lenger enn åtte meter. Han blir gjerne den neste.

— Jeg kan ikke nøye meg med dette. Vi har jo også en norgesrekord som har stått en stund, og det er litt trist at det kun er en nordmann gjennom historien som har hoppet over åtte meter. Det er et naturlig mål, men jeg har god tid, sier han.

Trener Brissach tror også norgesrekorden kan være innen rekkevidde, men det skjer neppe i år.

— Vi har samarbeidet siden Ingar var 14 år, og har brukt god tid på å bygge opp et fundament. Det er først nå vi har begynt å legge på litt mer av det jeg kaller ”voksentrening”. Vi har jobbet med farten hans, og det er nok årsaken til denne lengden. Ingar er naturlig veldig spenstig, og jeg tror egentlig han kan ha mer inne enn dette. Norgesrekorden på 8,02 er et mål på sikt, men jeg tror ikke det blir i år. Det vil i så fal være solid foran skjema, sier han.

Kutter tresteg

Kiplesund er regjerende norgesmester for junior i tresteg. Men det legger han bort nå.

— Jeg kjente i går at det er mye mer inne, og det hadde vært gøy å hoppe 7,70 – 7,80 meter i år. Men jeg må ta det litt stevne for stevne. Jeg skal hoppe hver helg fremover, og det kan gå mye lenger. EM-kravet er 7,95, mens OL-kravet er 8,15. Har jeg litt tur, tar jeg kanskje EM-kravet. Jeg blir ikke sjokkert om jeg klarer det. Jeg kjenner at det er mye potensial i kroppen min, sier Kiplesund – og garanterer at den nye trønderske rekorden uansett ikke blir stående i 77 år fremover.

PS! Johnny Haugen fra Namsos hoppet 7,77 meter i 1977. Men han representerte Oslo-klubben BUL, og derfor er det ikke trøndersk rekord.

Mer friidrett: