Dermed er hun den tredje norske kvinnen gjennom tidene som løper distansen under 15 minutter. Kun Ingrid Kristiansen og Susanne Wigene har klart det før.

Grøvdal, som satte personlig rekord med godt over 17 sekunder, ble nummer ti på distansen.

Ingrid Kristiansen har den norske rekorden på 5000 meter. Den lyder på 14.37,33. Susanne Wigene løp som best distansen på 14.48,53. ## Rekordfart

Det var varslet verdensrekordforsøk på 5000-meteren i Roma. Farten var tidlig stor, og Grøvdal valgte klokelig å ikke bli med på hardkjøret.

25-åringen åpnet samtidig tøft og bet seg lenge fast i hovedfeltet. Mot slutten røynet det på, men det norske EM-håpet leverte likevel en strålende prestasjon.

Verdenskorden til etiopiske Tirunesh Dibaba på 14.11,15, satt på Bislett i 2008, overlevde også torsdag. Etiopiske Almaz Ayana løp svært lenge i rekordfart, og gjorde et helhjertet angrep på Dibabas bestenotering.

I mål fikk hun imidlertid notert tiden 14.12,61. Det er den nest beste tiden på en 5000 meter noen gang. Ayana, som også tidligere har luktet på verdenskorden, var et hav foran nærmeste konkurrent.

Bislett neste

Neste oppgave for Karoline Bjerkeli Grøvdal blir Bislett Games kommende torsdag. Der skal 25-åringen løpe en engelsk mil sammen med blant andre Ingvill Måkestad Bovim.

Grøvdal har bevist god form ved flere anledninger den siste tiden. Nylig løp hun en meget sterk 1500 meter i belgiske Oordegem til norsk årsbeste på distansen. (©NTB)