Danmark er ikke noe stort friidrettsland, men tilfeldighetene ville det seg slik at den amerikanske kasttreneren Simon Stewart holder til der.

— Han vet mye om kast, kule og styrke, sier Marcus, som ble kulestøter ved en tilfeldighet. På en skoleidrettsdag på Voss oppdaget Marcus som 12-åring at han var flink til å kaste, men mistet litt interessen igjen.

Da familien hadde etablert seg i Århus, undersøkte Thomsen-familien om det var en friidrettsklubb der. Det var det – og til og med en kasttrener som selv hadde vært kulestøter og tidligere hadde hatt ansvar for Danmarks frontfigur i friidrett. Joachim B. Olsen har OL-sølv i 2004 og EM-gull innendørs som to av høydepunktene i karrièren – en karrière som også inneholdt støt over 21 meter. Dermed fikk Marcus blåst liv i kasttalentet igjen.

— Han har en helt rå teknikk og spiser rekorder til frokost. Han har tatt alle aldersrekordene til Trond Ulleberg, sier en oppstemt John Ertzgaard – sportslig leder i Tjalve.

Utsøkt teknikk

Etter å ha prøvd seg litt i diskos, er det nå kule for alle pengene for vossingen.

— Jeg bruker rotasjonsteknikk. Det overrasker ingen når de hører at jeg har amerikanske trener. Der er det rotasjon og ikke hinketeknikken som gjelder, forteller Marcus, som nylig støtte sekskiloskula 20,03. Bare polakken Konrad Bukowiecki, som er 1997-modell og ti måneder eldre, har vært lengre i verden i år. Polakken har hele 22,94 - bare seks centimeter bak verdensrekorden for U20. — Jeg er ikke så supersterk. Det er kjekt å vite at jeg har mye å gå på der. Jeg begynte ikke å trene styrke før jeg var 16 år, forteller vestlendingen, som er meget ambisiøs. Han trener hver eneste dag mellom skoledagene som privatist.

— Det er lettere å bygge styrke enn å få god teknikk, sier pappa Morten, som ble litt overrasket over sønnens enorme kasttalent. I familien finnes det ikke en eneste som har drevet friidrett på høyt nivå.

Får prøve seg i Bislett Games

Sist helg var Marcus med Tjalve til E-cup i Portugal. Der hentet han hjem seieren i seniorklassen med et støt på 17,46 – litt bak skjema.

— Målet er å ligge to meter etter med seniorkula (7,26 kilo), forteller 18-åringen, som har 18,03 som pers med det tyngste redskapet. Han håper å overgå det når han for første gang får lov til å delta i Bislett Games.

— Det blir kjempekjekt og en god erfaring å ta med seg. Men det er junior-VM som er det store målet. Der håper jeg ikke bare på finale, men også superfinale (de som får kaste alle omgangene) og medalje, røper den 1,85 høye vossingen, som ikke har tenkt å stoppe på 112 kilo som matchvekt.

— Toppstøterne veier 125-140 kilo. Jeg skal bygge meg gradvis opp, forteller den målbevisste unggutten, som regner med å flytte tilbake til Norge neste sommer. Da skal han slå seg ned i Oslo-området for å få de beste treningsforholdene.

Kula skal seile langt fra Marcus Thomsens hånd!

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene: