Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

KOMMENTAR (iTromsø): På en dag da TILs sesong sto ved et veiskille sto to spillere med mye ansvar på skuldrene fram da Haugesund ble slått 2-0 søndag kveld. Den ene er kanskje ferdig i klubben i allerede i sommer. Den andre bør TIL-ledelsen sette seg ned sammen med så snart som mulig for å finne ut hva framtiden skal bringe.

Lettelsen var stor blant både spillere, trener og supportere etter at gårsdagens resultat på Alfheim. Noe annet enn seier ville vært en stor nedtur i den poengmessige situasjonen Gutan finner seg i. Oppgjørene på Alfheim mot lag rundt TIL på tabellen må bety tre poeng til hjemmelaget, og denne seieren gjorde at TIL for alvor kan se oppover på tabellen.

For det nok nesten 80 minutter før Zdenek Ondrasek satt 1-0 i går, og noen minutter senere satt Remi Johansen det forløsende 2-0-målet, noe jubelscenene fortalte sitt eget språk om.

Mål-duoen er blant åtte spillere som er på utgående TIL-kontrakter i 2015.

Bør bli verdsatt

Å forlenge med førstnevnte tror jeg er urealistisk, da lønna hans som er på i nærheten av 1,8 millioner kroner gjør at begge parter ser at avstanden i en ny avtale kommer til å være for stor. Tsjekkerens gode spill de siste par månedene gjør derimot at han blir så attraktiv at TIL faktisk kan få noe igjen for han om han selges i sommer. En vinn-vinn-situasjon for begge parter.

Remi Johansen, som scoret i sin 200. kamp for TIL, er en annen case. Han er bare 24 år, men i allerede i sin sjuende sesong for klubbens A-lag, og en lokal profil. Tidligere i måneden gikk det ut en pressemelding fra TIL om at Johansen hadde takket nei til et tilbud om å forlenge kontrakten. Et tilbud etter det jeg kjenner til ikke totalt sett var noe særlig bedre enn det Johansen har per i dag.

Økonomien i norsk fotball er inne i en annen hverdag enn for noen år siden, og det taler til klubbens forsvar når de nå forhandler med spillere om nye kontrakter. Men i Johansens tilfelle har han aldri vært helt i lønnstoppen i TIL, og som den sentrale spilleren han er har jeg forståelse for at han ønsker å bli verdsatt.

Med over en tredjedel av stallen på utgående kontrakt er TIL nødt til å ta noen valg på hvem de skal satse på videre, og i min verden er nummer en på denne lista Remi Johansen.

Kan forhandle med andre

Han har hatt en ustabil vårsesong, men det har sannelig også resten av laget. Nå ser jeg tegn til at ringvassøyværingen begynner å bli litt av den spilleren som har preget laget i flere år.

TIL må vise handlekraft og spare penger slik at klubben kan drives fornuftig på sikt. Men uten å få med seg de rette typene videre er det vanskelig for trener Steinar Nilsen å skape et bærekraftig produkt som skal glede Tromsøs befolkning hver helg. Suksess betyr investeringer, og jeg mener TIL-ledelsen bør revurdere tilbudet og gi Johansen de ekstra tusenlappene han ønsker i måneden fordi han er den type spilleren klubben trenger både gjennom sine kvaliteter på banen, samt den lokale tilknytningen han gir laget. Johansen har definitivt sine svakheter, men tror han i TIL kan få ut det potensialet som er der når han går inn i sine beste fotballår.

Jeg registrerte at begge parter i etterkant av pressemeldingen åpnet for å ha nye samtaler, noe som i praksis gjorde hele seansen med å sende ut en pressemelding unødvendig.

TIL-ledelsen bør ta en ny runde og snarest sette seg ned med Johansen for å sikre han i minst to sesonger til. Da slipper både Johansen og klubben de jevnlige spekulasjonene som vil komme, og forutsetningene for å prestere vil ligge bedre til rette for midtbanespilleren som er sentral i TILs ferd mot å sikre ny kontrakt i eliteserien.

Og ikke glem at han i teorien allerede onsdag kan signere for en annen klubb fra 1. januar.