NORGE-ENGLAND 1-2

OTTAWA (aftenposten.no): Det var ikke bare kvartfinalebilletten i VM som røk for Norge på Lansdowne Stadium natt til tirsdag norsk tid.

Det var også en nesten sikker billett til OL i Brasil neste år.

Ada Stolsmo Hegerberg (til høyre) fortviler etter en misbrukt sjanse. Foto: NTB SCANPIX
  • Det er jo en OL-plass som ryker, og det er veldig tungt. Vi hadde noen gode muligheter, og det er det som gjør det veldig skuffende å stå her, sa Ada Hegerberg etter kampen.Nå hadde kanskje 19-åringen tatt skuffelsen litt for mye på forhånd. Hvis Japan slår Nederland tirsdag, vil Norge, Sverige, Sveits og Nederland spille en miniturnering om den siste europeiske plassen i OL.

  • Akkurat nå høres det veldig slitsomt ut å skulle spille flere kamper, for skuffelsen er så stor at man egentlig driter i alt som handler om veien videre. Man krysser jo fingrene for at Japan skal vinne, så vi får en mulighet til å være med i OL, sier kaptein Trine Rønning, som var svært skuffet over at lårskaden som har plaget henne før og under mesterskapet gjorde at hun måtte gå av banen ved pause.

Veteran Solveig Gulbrandsen var også veldig irritert etter kampen.

  • Det er det som er så tragisk, at vi kunne sikret en OL-plass, sier 34-åringen.

— Nå er vi langt nede

Et OL-sluttspill vil selvsagt bety mye rent sportslig for det norske laget. Da slipper de å vente helt til EM i Nederland i 2017 for å få en viktig turnering.

Unge spillere vil ha et VM i sekken, og være bedre rustet til å levere under presset som er i et mesterskap.

  • Akkurat nå er vi langt nede, men jeg tror vi skal klare å samle oss bra. Jeg har stor tro på oss som lag. Jeg har alltid lyst til å være med i store mesterskap, det er det som er surt akkurat nå, sier Hegerberg.

SKUFFELSE: Landslagssjef Even Pellerud trøster spillerne (fra venstre) Gry Tofte Ims, Marita Skammelsrud Lund, Ingrid Schjelderup, og Elise Thorsnes. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Økonomisk har også en slik turnering mye å si. - Det betyr mye for oss. Da får vi en miniturnering av en OL-kvalifisering, og det har vi veldig lyst til, sier fotballpresident Yngve Hallén etter kampen på spørsmål om hva det betyr for norsk fotball om Japan slår Nederland.

En av de beste medaljemulighetene

Den turneringen vil i tilfelle bli spilt i februar eller mars.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
  • OL er jo en voldsom inspirasjon, og kvinnefotballen er stort i OL. Ser vi på Norge og sommeridretter så er det håndballaget og jentelaget i fotball som er de største medaljekandidatene i slike turneringer. Med seier hadde vi hatt halve beinet i en slik turnering, men det fikk vi ikke, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb. OL-turneringen har kun 12 lag. De deles inn i tre puljer, og åtte av 12 lag går videre til kvartfinalene. Det er altså gode muligheter til å blande seg inn i medaljekampen om man kommer med, men den veien ble plutselig mye lenger for Norge i Ottawa mandag kveld.