OTTAWA (Aftenposten): «A beautiful day for a match», sa taxisjåføren da vi kjørte over Bank Street Bridge, og krysset Rideau Canal som smyger seg gjennom den canadiske hovedstaden.

«Yes it is», svarte jeg, og lurte et sekund på at mannen vokst opp i Bengal hadde hørt om Arne Scheie og «en fin dag for fotball».

Isabell Herlovsen fortviler, mens det engelske laget jubler vilt i bakgrunnen. Foto: REUTERS

Neppe, fant jeg ut. Han var mest opptatt av cricket.En fin dag for fotball var det definitivt, og i nesten en time var det for Norge den var vakrest.

Dessverre var det en halvtime senere de norske spillerne som gråt og trøstet hverandre ute på banen, mens de engelske spillerne jublet villt og hemningsløst for kvartfinaleplass i VM.

«Morten Harket, Edvard Munch, Henrik Ibsen (...) Your team took a helluva beating», skrev Telegraphs fotballskribent Henry Winter på Twitter, og skrev dermed om den norske kommentatoren, Børge Lilleliens legendariske tirade etter at Norge slo England på Ullevaal i 1981. For første gang vant England en kamp i utslagsrundene i VM.

Norge skuslet bort det som kan være den beste muligheten på mange år til å komme seg til en VM-finale.

— Det er ille

Norge hadde ballen og produserte et par enorme muligheter. Sjansesløsingen skulle vise seg å bli kostbar.

Dødelige effektive løvinner tok sine to første muligheter. Det var nok til å sende dem til Vancouver, mens Norge tar fatt på den lange luftveien over Atlanteren.

— Det var ikke noe stort engelsk lag, og vi følte oss mye bedre enn dem. Det er det som gjør det så fryktelig skuffende, vi følte at vi hadde kampen. Å reise hjem føles veldig trått akkurat nå, sier Pellerud.

Han går nå glipp av det han kaller «et høydepunkt i karrieren», VM-kvartfinale mot laget han var landslagssjef for i ti år.

Kanskje slutt for Gulbrandsen

Solveig Gulbrandsen scoret Norges mål tidlig i andre omgang da hun stusset en corner i mål. Alt så rosenrødt ut, men i stedet skulle det norske laget kollapse da de engelske kvinne utlignet.

— Det kjennes helt forferdelig. Ikke noe mer å si, sier Solveig Gulbrandsen.

England skapte ingenting før Steph Houghton utlignet etter en time. Så, et kvarter senere, ledet engelskmennene plutselig, etter at høyreback Lucy Bronze scoret på et sjeldent godt langskudd.

— Det er ofte sånn at det er de defensive feilene som blir husket, men det er like viktig at man setter sjansene i de gode periodene, sier veteranen.

Det klarte ikke Norge, og dermed kan Gulbrandsen ha spilt sin siste mesterskapskamp for Norge.

— Jeg tør ikke si noe lenger, for det er ingen som tror meg likevel. Det nærmer seg vel slutten nå, det er helt sikkert, sa Gulbrandsen som har lagt opp og gjort comeback to ganger før, men som også har vært blant Norges fremtredende spillere i VM, til tross for skaden som satte henne ut en måned i vår.

Norge tok ledelsen

Norge tok ledelsen da Solveig Gulbrandsen stusset et norsk hjørnespark i mål ni minutter ut i den andre omgangen.

Det var fullt fortjent etter spill og sjanser, laget hadde vært klart best.

Norge klarte imidlertid ikke å fortsette å produsere sjanser. I stedet scoret England på sin første sjanse, etter at kaptein Steph Houghton var best inn i et felt med klart norsk overtall.

Da Lucy Bronze scoret på et glimrende langskudd etter 76 minutter, var Norge virkelig i trøbbel.

Det klarte de aldri å spille seg ut av. Dermed er også VM-drømmen over for denne gang.

Rønning ut med skade

Trine Rønning startet kampen i det norske midtforsvaret, men kapteinen som har slitt med en lårskade kom aldri på banen igjen etter puase.

— I dag er jeg mest forbannet på meg selv, fordi jeg går inn i kampen og synes låret er såpass bra. Jeg håpte det skulle holde, iallfall i 70-80 minutter. Det var ikke i nærheten en gang, og det er veldig, veldig frustrerende. Jeg er mest forbannet på meg selv, for jeg har lyst til å være der ute og bidra der det skjer, sier hun til Aftenposten etter kampen.

Even Pellerud innrømte etter kampen at han gjerne skulle hatt kapteinen på banen også da Norge mistet grepet på kampen i annen omgang.

— Kampen endret karakter. I en slik fase forsøker man å endre fra benk, men når man ikke klarer det som kampen så ut i dag, da hadde det kanskje vært bra å ha Trine bak der, sier Pellerud.

Mykjåland strålte i første omgang

Det norske laget har slitt med å dominere kamper så langt i VM. Mot England var det de røde som tok tak i kampen fra start.

Alt så rosenrødt ut da superveteran Solveig Gulbrandsen sendte Norge i ledelsen tidlig i andre omgang. Her jubler Gulbrandsen med Isabell Herlovsen hakk i hæl. Foto: REUTERS

Lene Mykjåland har ventet på å slå ut i full blomst så langt i mesterskapet. Nå viste hun endelig hva som bor i henne av fotballklokskap og kreativitet. Variasjonen mellom kort og langt, mellom det å slå og det å vente, satt endelig. Det var fra hennes dype midtbaneposisjon hun fant Solveig Gulbrandsen i mellomrommet etter 11 minutter og skapte den første store, norske målsjansen.Veteranen slo ballen videre i bakrommet på første berøring, en perfekt stikker til Isabell Herlovsen. Hun var først på ballen, men fikk akkurat litt for dårlig tid og ro til å få til en god nok avslutning. Karen Bardsley var ute raskt nok og vartet opp med en god redning.

Flere norske sjanser

Mykjåland sto også bak den neste gode norske muligheten. Fra dypet litt ute til venstre slo hun et farlig og godt innlegg mot bakerste stolpe. Kristine Minde fikk til en slags avslutning, men ikke god nok til at den gikk på mål.

Etter 28 minutter satte Mykjåland opp nok et godt angrep. Hun vendte ballen over til Ingrid Moe Wold på venstresiden. Innlegget hennes fant Ada Hegerberg, men fra 11 meter headet hun utenfor.

Det engelske laget hadde et par småfarligheter. Først da Maren Mjelde misset ballen tidlig i omgangen, så da Karen Carney dro seg mellom to forsvarere og satte fart inn i feltet. Minde presset henne nok til at hun mistet kontrollen, og dommeren valgte korrekt å ikke blåse da Carney gikk i bakken.

Den andre virkelig store norske målsjansen før pause kom da Ada Hegerberg stresset det engelske forsvaret etter 40 minutter. Hun kjempet til seg ballen, men fra skrått hold gikk skuddet rett på Bardsley som igjen var ute og gjorde en god redning.

Tidenes eldste målscorer i et VM

Norge dominerte ikke like mye i starten av annen omgang, men det var fullt fortjent da Solveig Gulbrandsen headet Norge i ledelsen i det 54. minutt.

Mykjåland slo en god corner på første stolpe, og veteranen var først på ballen. Stussen gikk via tverrligger og de nødvendige centimeterne over målstreken.

34-åringen ble dermed tidens eldste målscorer for Norge i et verdensmesterskap, og la ut på en ellevill løpetur med sine yngre lagvenninner kommende etter.

Svak dødballmarkering

Før kampen var det mye snakk om det engelske lagets gode dødballer. Assistenttrener Roger Finjord kontret på sin side med at Norge ikke hadde sluppet inn mål på dødball på 16 kamper.

Her feirer de engelske jentene. Dette var første gang et engelsk kvinnelandslag vant en kamå i utslagsrundene i VM. Foto: REUTERS

Dessverre røk den statistikken 16 minutter ut i omgangen. Det var dobbelt så mange norske spillere som engelske inne i feltet da Fara Williams slo hjørnesparket. Likevel var det kaptein Steph Houghton som var først på ballen i duell med Maren Mjelde og Marita Skammelsrud Lund.Solveig Gulbrandsen hadde trukket seg bort fra stolpen hun var satt til å beskytte, og dermed gikk ballen via den og i mål.

Det var 1-1 og like langt.

Perfekt langskudd ga seieren

Etter 70 minutter kom Elise Thorsnes inn for Minde, og det tok bare noen sekunder før hun fikk en avslutning for mål. Dessverre for Norge gikk volleyen over tverrliggeren.

Tre minutter senere fikk Hegerberg sin andre store mulighet for dagen. Stikkeren i bakrom fra Gulbrandsen var perfekt, Hegerberg kjempet seg forbi sin oppasser, men skuddet gikk nok en gang rett på Bardsley.

Og mens det norske laget misbrukte for mange av sine sjanser, var det engelske dødelig effektivt da det fikk muligheten.

Etter 76 minutter ble det norske forsvaret for passivt da engelskmennene trillet ball på sin høyre side. Da høyreback Lucy Bronze fikk den trillende mot seg dunket hun til fra noen og 20 meter. Skuddet var fantastisk og føk opp i det venstre hjørnet til Hjelmseth.

Fire minutter senere var Hjelmseth raskt nede og stoppet et farlig skudd fra Carney.

Ada Hegerberg prøvde seg på et langskudd fra siden tre minutter før tiden var ute, men ballen gikk over.

Tre minutter ble lagt til, men det norske laget klarte ikke å skape flere muligheter.

Dermed endte det i en meget skuffende VM-exit, i en kamp det norske laget egentlig hadde full kontroll på.