FØLG DIREKTE FRA 23.00: England-Norge

OTTAWA (aftenposten.no): Så langt i 2015 har Norge spilt 12 landskamper. I de kampene har Even Pellerud stilt med 12 unike forsvarskombinasjoner.

Kamp nummer 13 blir den viktigste så langt, men i åttedelsfinalen kommer trolig Pellerud til å velge bort alle de 12 kombinasjonene han har prøvd ut så langt. I stedet går han trolig for en trettende kombinasjon. Landslagssjefen ser noen utfordringer med den stadige jakten på den beste løsningen.

— Ja, det er ingen trener som har noe imot å ha en stabil forsvarsfirer eller –femmer. Det er ikke sånn at man søker endringer. Noen ganger blir man tvunget til det, noen ganger gjør man det for å skjerpe konkurransen. Og noen ganger er det litt tilfeldig, sier Pellerud.

Han peker på mange skader i vinter og mange utskiftninger i laget.

— Nå har vi kommet til VM og føler oss ganske komfortable med alle kandidatene i posisjonene bak der. Nå ser det mye bedre ut enn i vår, selv om det kan bli endringer igjen.

Rønning tilbake i laget

Og endringer blir det.

Pellerud har sagt at kaptein Trine Rønning går inn på laget igjen etter lårskaden som har holdt henne ute i de to siste VM-kampene.

Trine Rønning er tilbake på laget før kampen mot England. Foto: NTB SCANPIX

På backene får trolig Maren Mjelde og Ingrid Moe Wold fornyet tillitt. De tre spilte sammen med Nora Holstad Berge i den første kampen mot Thailand, men hun ble byttet ut til pause.Siden har hun ikke spilt, og Marita Skammelsrud Lund og Maria Thorisdottir har imponert mot Tyskland og Elfenbenskysten. Uansett hvem av de to som får tillitt så blir det en ny kombinasjon fra start.

Kjenner hverandre godt

Mjelde har aldri vært med på så mange utskiftninger i den bakre fireren i sin tid på landslaget.

— I en bakre firer er det viktig å ha relasjoner, og det er gjerne der man spiller med de samme hver gang. Det har ikke vært tilfellet for oss i år, men jeg synes vi har kommet veldig godt ut av det i VM. Nå har vi begynt å finne litt ut av ting, og det begynner kanskje å bli litt mer det samme utover i VM, sier Avaldsnes-spilleren.

Hun mener det ikke skal være noen hindring for laget med nok en kombinasjon mot England. En av grunnene til at hun mener det går smertefritt er at laget har vært samlet så lenge at de kjenner hverandre veldig godt.

— Det er de samme som har vært ut og inn av forsvaret. Vi begynner jo å kjenne hverandre. Nå tror jeg alle har spilt sammen i en eller annen form, det er jo positivt, sier hun og ler.

Marita Skammelsrud Lund har vært med i åtte av de 12 forskjellige kombinasjonene så langt i år. Hun tror ikke de hyppige byttene skal by på problemer for Norge.

— Det er klart man blir mer samspilt jo flere kamper man får sammen, men samtidig så er det veldig god kjemi blant alle forsvarsspillerne. Vi prater bra på trening og unner hverandre egentlig alt godt. Jeg synes egentlig at det fungerer bra, sier Lillestrøm-kapteinen.

Kan være en faktor

Pellerud kan ikke garantere at han nå går for en fast firer resten av mesterskapet, selv om alle holder seg skadefrie.

— Jeg kommer ikke til å gjøre det bare for å gjøre det. Det kommer helt an på prestasjonsvurderingen etter kampene.

- Hva er det største minuset med å rokkere så mye?

— Det kommer an på lederskap, kommunikasjon og sånne ting. Det er litt hvilke vaner man har på banen, hvordan man snakker sammen og gjør ting. Vi har vært sammen lenge, og jeg ser ikke på det som en stor utfordring, men det er klart det kan være en faktor.

Har en joker på lur

Pellerud har fått ry på seg for å være en trener som ofte trekker et uventet kort ut av ermet. Han utelukker ikke at han har en joker på lur også til England-kampen.

— Ja, vi har faktisk en del som enda ikke har fått vist sitt beste og som kanskje heller ikke har vært på banen. Du skal ikke se bort i fra at det kommer noen overraskelser i morgen også. Om det er fra start eller i løpet av kampen er for tidlig å si.