Odd Inge Aas, reporter i Aftenposten

OTTAWA (aftenposten.no): Solveig Gulbrandsen skapte bølger i det norske fotballmiljøet med en frisk ferdighetsanalyse av norsk fotball etter 3-1-seieren mot Elfenbenskysten.Det er mulig hun var litt oppgitt i øyeblikket over et mislykket forsøk på å spille ut den antatt svakeste nasjonen i verdensmesterskapet. Tyskland hadde tross alt feid kunstgresset med ivorianerne og gitt dem 0-10 som velkomstgave til det gode selskap.

Kanskje hadde hun herrelagets impotente forsøk mot Aserbajdsjan i bakhodet, eller så var det bare noe hun hadde tenkt på lenge.

Cherrox halve året

Gulbrandsen sa iallfall at hun ikke tror norske lag kommer til å få ferdighetene som må til for å spille ut motstanderen.

«Det skal ekstremt mye til å ta igjen de nasjonene som har sommer hele året. Vi har cherrox i barnehagen seks måneder i året. Vi har en annen kultur, og jeg tror ikke vi kan ta igjen det».

Hun mener norske lag må bruke det vi er gode på, og det er lagfølelse, samhandling og struktur.

Kjedelig trumfer tap

Mange har tatt til motmæle. Det går ikke akkurat hånd i hånd med ideen om at selvsagt kan norske gutter og jenter bli like gode som alle andre i verden.

Vel, uansett hva man måtte mene, i kveld er det ingen som bør bry seg en millimeter om hvordan Norge spiller, så lenge det blir seier mot England.

Det er bedre å gå til VM-kvartfinalen, sikre OL-billetten og gi Even Pellerud en kamp mot Canada (landet som han var landslagssjef i en årrekke) ved å spille «typisk norsk», enn å spille et spill man ikke behersker og måtte reise hjem.

Angst og pinsel

Problemet med å styre fotballkamper har vært «norsk fotballs svøpe», sa Pellerud etter å ha sett Elfenbenskysten-kampen (og et par tiår med norske lag internasjonalt før det).

Synonymer til svøpe er ifølge Din Ordbok blant mye annet smerte, sykdom, angst, tortur, lidelse og pinsel.

Da er det kanskje like greit å prøve noe annet?

Skjønnheten i struktur

Tiki taka-fotball har aldri gitt norsk fotball gylne øyeblikk internasjonalt. Det kommer det ikke til å gjøre i dette mesterskapet heller.

Derfor gjelder følgende før kveldens kamp: Ingen bryr seg om det er vakkert. Lov oss heller blod, svette og tårer! Løp til dere ikke orker mer, så løper dere litt til.

Vis oss hvorfor Pellerud gjennom en skranglete vår har nevnt struktur oftere enn han har byttet forsvarsrekke (han har 12 ulike konstellasjoner på 12 kamper).

Vis oss skjønnheten i struktur!

Alt handler om å vinne

Vinn ballen i gunstige posisjoner, sett inn nådestøtet med overganger så giftige at de engelske løvinnene blir liggende igjen på bakken.

Sett opp Solveig Gulbrandsen og Lene Mykjåland i mellomrommet, la dem vise kreativiteten for dem i fotballens hjemland som fortsatt tror at kvinner ikke kan spille fotball.

Dunk ballen opp mot Ada Hegerberg og Isabell Herlovsen når det er nødvendig. La duoen vise hvordan vikinger kriger.

Vinn frispark i gunstige posisjoner, og la Maren «bend it like Mjelde».

— For meg handler alt om å vinne fotballkamper, og når du er på dette nivået og i et mesterskap gjør du alt for å vinne, sa Trine Rønning før helgen.

Sånn er det i et VM, utvikling av fotballferdigheter kan man tenke på resten av året.

I kveld er kapteinen tilbake etter sin lårskade. «En veldig stor og tydelig leder», beskrev Pellerud på spørsmål om hva hun tilbyr ute på banen.

Forhåpentligvis smitter innstillingen over på resten av laget. Da er sjansene gode for VM-kvartfinale.

Kvartfinale i VM, altså!

Kanskje norske fotballspillere kan litt likevel?