Historisk NM-triumf: Stortalentet (16) gjorde som sjakklegendene

Den nye norske sjakkgenerasjonen dominerte.

Publisert:

Simen Agdestein vant NM som 15-åring, tre år før bildet til venstre er tatt. I midten er Magnus Carlsen i aksjon ett år før sin første NM-tittel. Til høyre er Aryan Tari, som denne uken vant sitt første NM. Foto: NTB SCANPIX/Tarjei Joten Svendsen, sjakkbloggen.no

  • Nicholas Bergh
Denne artikkelen er over fem år gammel

Dette årets norgesmesterskap i sjakk sto i ungdommens tegn. Eliteklassen ble vunnet av Aryan Tari (16) fra Lier. Dermed er han tidenes tredje yngste norgesmester i sjakk, kun slått av Simen Agdestein (vant i 1982) og Magnus Carlsen (2006), som begge vant som 15-åringer.

— Jeg er veldig glad for å ha vunnet VM. Det føles egentlig veldig stort. Det betyr mye, for det er en stor tittel, sier Tari til sjakkbloggen.no.

Aryan Tari (16) vant eliteklassen i sjakk-NM foran Johan Salomon (18). Foto: Tarjei Joten Svendsen, sjakkbloggen.no

I fraværet av de største profilene, Jon Ludvig Hammer, Carlsen og Agdestein, tok Tari og de andre tenåringene sjansen. Kristian Stuvik Holm (17) tok tredjeplassen, mens Johan Salomon (18) ble nummer to.Sistnevnte ga Tari kamp til døra om NM-tittelen. Salomon gikk ut i en tidlig ledelse, men slet med å sanke nok poeng etter fjerde runde. Han hadde likevel klart å sikre NM-tittelen dersom han hadde beseiret Johan-Sebastian Christiansen i siste runde lørdag, men klarte ikke mer enn remis.

Uansett ble de mest erfarne spillerne i eliteklassen henvist til lavere plasseringer. Turneringens tre stormestere, Berge Østenstad, Rune Djurhuus og Einar Gausel, ble henholdsvis nummer 6, 8 og 9.

Les også

Lahlum om «den andre Magnus-bølgen»: - Vi har ventet lenge

— Følger i kjølvannet av Magnus

Torstein Bae, sjakkekspert i NRK, mener Sjakk-Norge har en spennende generasjon på gang.

— Dette følger helt klart i kjøvannet av Magnus. Da Magnus kom for alvor, begynte barn og foreldre å få øynene opp for at man kan bli en flink sjakkspiller i ung alder. Det gir ekstra motivasjon, sier Bae til Aftenposten.

Torstein Bae har jobbet som ekspert i NRKs sendinger fra begge Magnus Carlsens VM-kamper. Her sammen med programleder Line Andersen. Foto: NTB SCANPIX

Eksperten har stor tro på Aryan Tari, som bor sammen med sin norsk-iranske familie i Lierskogen.— Han har mange av de samme styrkene som Magnus. Han kan nå veldig langt. Han elsker sjakk, og har en brennende interesse for spillet, ikke bare en interesse for å vinne. Han spiller alle turneringer han har mulighet til å stille i. Det har han alltid gjort, siden han var veldig liten.

Les også

Milliongave skal gi halve Norge sjakk på skolen

— Spilte helt fantastisk

Torstein Bae, som selv er internasjonal mester, trekker også frem sølvvinner Johan Salomon som et spennende talent.

Salomon vant det kanskje mest imponerende partiet i hele NM da han knuste Aryan Tari på kun 24 trekk i fjerde runde (spill gjennom partiet her).

Magnus Carlsen vant NM i 2006. Her er han i aksjon som 14-åring i NM-finalen mot Simen Agdestein i 2005. Foto: NTB SCANPIX

— Johan har spilt helt fantastisk. Han har fått sjanser og tatt de veldig godt. Jeg er glad på hans vegne, sa Tari om Salomon etter NM-triumfen.I neste uke reiser førøvrig Tari til foreldrenes hjemland Iran for å spille en turnering.

Neste år arrangeres sjakk-NM i Tromsø.

Publisert:

Les også

  1. Ekspertene reagerer: - Sjokkerende uttak

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen