Fredag lanserer Norges Sjakkforbund et millionprosjekt for å få sjakk ut i skolene.

Sparebankstiftelsen DNB har spyttet inn fire millioner kroner for å finansiere sjakkforbundets tiltak, som har som mål å seksdoble antall skoler som har sjakktilbud.

Her poserer Eva Grothe i Sparebankstiftelsen DNB og Geir Nesheim i sjakkforbundet sammen med sjekken som legger grunnlaget for millionprosjektet. Foto: Norges Sjakkforbund

Mot slutten av 2015 vil sjakkforbundet begynne med å rulle ut sjakkaktivitetene til alle interesserte skoler innen 2018.I dag har under 200 av landets 1650 barneskoler et sjakktilbud. Sjakkforbundets mål er å øke dette antallet med over 500 skoler i løpet av prosjektets løp, og dermed sørge for at nesten halvparten av landets skoler har sjakktilbud.

— Dette betyr at mange flere barn vil få sjansen til å spille sjakk. Jo tidligere man får begynt med sjakk, jo større glede har man av det gjennom livet. Dette bil bidra til å gi sjakken enda bedre fotfeste i Norge, sier generalsekretær i Norges Sjakkforbund Geir Nesheim til Aftenposten.

500 flere skoler

I mars tok sjakkforbundet initiativ til et annet prosjekt, med Garry Kasparov og Magnus Carlsen som ambassadører, som er rettet mot forskning på hvordan man kan bruke sjakk i undervisningen.

Prosjektet som lanseres i dag retter seg først og fremst mot å etablere sjakktilbud utenfor skoletid.

I første omgang vil sjakkforbundet utvikle en «startpakke» for å hjelpe skoler som vil ha et sjakktilbud, men som ikke har lærere eller foreldre som behersker spillet.

En del av denne fasen vil være et kurs for skolesjakkledere.

— Det spirer og gror bak Magnus

- Vil dette øke sjansene for å få frem en ny Magnus Carlsen?

— Vi vil ikke at dette bare skal være en kortvarig hendelse. Vi vil tilby trening og organisert sjakk. De som finner ut at det er attraktivt, kan gå videre å bli dyktigere og perfeksjonere spillet sitt. Norge har allerede verdens kanskje sterkeste juniorfremgang, med 15-åringen Aryan Tari i spissen. Det spirer og gror bak Magnus, sier Nesheim.

Sjakkforbundet har også planer om å bruke millionbeløpet på tilleggsaktivteter som skolesjakkturneringer.

Nesheim håper også at tiltaket kan hjelpe på en situasjon sjakkforbundet lenge har sett på som uheldig: At så få jenter involverer seg i sjakken.

— Nedslagsfeltet i dette prosjektet er mer fordelaktig i så måte. Det er mye høyere jenteandel i skolesjakk enn i sjakken generelt. Det er nesten like mange jenter som gutter. Hvis vi er dyktige, kan vi ta med oss læring om hva som skal til for å få flere jenter inn i sjakken, sier Nesheim.