TRONDHEIM (adressa.no): — Motstanderen tar mye mer hensyn til oss nå enn i fjor på samme tid. Det er ikke tvil om at vi har utviklet oss i samarbeidet. Men vi er nødt til å bli enda bedre, noe vi også skal bli, sier Pål André Helland til adressa.no

— Det er ikke uvanlig at vi får mer oppmerksomhet fra motstanderne, med tanke på at det fungerte så bra i fjor vår. Samtidig er målet å få det til også i internasjonale kamper. Da må vi bli bedre, sier Mike Jensen.

Begge snakker de om Rosenborgs fryktede høyreside.

"Assistkonge" Jensen

I fjor var nemlig trioen Jonas Svensson/Mike Jensen/Pål André Helland av Kåre Ingebrigtsens aller mest fryktede våpen i gullkampen. Svensson raidet i angrep fra sin backposisjon, og foran seg hadde han "assistkongen" Mike Jensen og kantspiller Helland, som ble kåret til årets spiller i eliteserien i flere medier.

De sto bak et stort antall av RBKs mål, enten direkte eller via målgivende pasninger. I fjor høst merket man derfor at motstanderne tok mer hensyn, ved å legge om spillestil og formasjon foran nettopp møtene med Rosenborg.

— Doble sett sidebacker

Denne sesongen har lagene forberedt seg enda mer på trioen Svensson-Jensen-Helland.

Uten å lykkes nevneverdig.

Adresseavisens tall viser at høyresida har vært involvert i 11 av RBKs 13 mål så langt (se tabell nederst i saken). Samtlige scoringer mot Viking var regissert av en eller flere fra trioen ute til høyre.

Det til tross for at Viking, ifølge Helland, nærmest spilte med fire sidebacker samtidig, for nettopp å demme opp for RBKs farlige angrepsvåpen.

— De hadde en defensiv midtbanespiller som skulle fotfølge Jonas når han kom i angrep. Mike blir atskillig oftere punktmarkert enn i fjor, og der jeg selv kom i én-mot-én-situasjoner uten sikring i fjor vår, er det stort sett alltid to motspillere rundt meg nå, forklarer Helland.

Perlescoringen mot Viking

Uten at Viking klarte å stå imot i mer enn en halvtimes tid. Særlig RBKs andre mål, hvor Svensson gjenvant ballen og Jensen spilte Helland – for selv å komme på overlap og dundre ballen i nettet, var et angrep a la vårsesongen i fjor.

— Det skuddet var så hardt at jeg mistet balansen etterpå, smiler Jensen om det selv.

Og legger til:

— Så er én ting at det er godt nok mot Viking hjemme. Noe annet er om vi skal komme oss inn i Mesterligaen.

Slik skal de bli bedre

Dansken forklarer videre at han, Helland og Svensson snakker en del seg i mellom både før og underveis i kampene om hvordan man skal finne de avgjørende hullene.

— Det handler om større tempo i pasningsspillet, enda mer presisjon – og bedre timing.

Videre er Svensson blitt dyktigere i å variere mellom å komme på inn- og utsiden av Helland, slik at han blir vanskeligere å fotfølge.

Alle plass-skiftene på midtbanen denne våren er også et klart grep for å bli mindre forutsigbare. Av og til ligger Fredrik Midtjsø til høyre, av og til Anders Konradsen. Men grunnsystemet er som i fjor: At Jensen - blant annet av hensyn til relasjonene med Svensson og Helland - skal være mest til høyre.

— Det handler om å bli enda bedre taktisk, og å utvikle oss som spillere, sier Jensen.

Venstresiden tatt steg

Mens høyresiden i fjor fikk veldig mye ære for RBK-framgangen fra 2014, er Helland samtidig kjapp med å påpeke at han ikke har noe imot at motstanderne fokuserer så mye på nettopp dem.

For:

— Vi har en venstreside som har levert veldig bra også så langt i vår. Blir det mindre rom for oss på høyre, blir det mer rom for dem på venstre. Motstanderne vil få noe å bryne seg mot uansett, sier han.