Det er gått 21 år siden Brede Hangeland snørte på seg fotballskoene til treningene med Vidars smågutter 1993. Mange mål er scoret siden den gang, men anlegget er fortsatt til å kjenne igjen. Styrkerommet er nytt, delvis finansiert med spillemidler og pengene salget av Brede Hangeland til Viking, FC København og Fulham innbrakte. I tillegg har den gamle grusbanen fått et nytt og innbydende kunstgrasdekke.

Men garderobene er fortsatt av 80-tallsstandard, og knapt nok det. Mugglukten henger i veggene og dusjanlegget er alt annet enn innbydende. Vidar har flere ganger bedt om utbedringer, men på et kommunalt anlegg slåss klubben med mange andre som også vil ha sin del av en slunken kommunekasse.

Stort kull

Uansett: "The show must go on", og småguttene på Vidar 2001 klager ikke. Tirsdagstreningen i praktfullt septembervær er dagens høydepunkt for 13-åringene. Og kanskje finnes det en ny Brede Hangeland i kullet til trener Kjell Harald Thornes?

— Jeg begynte med disse guttene da de var snaut fem år gamle. Siden er det selvfølgelig kommet mange flere til, og totalt er 2001-kullet i Vidar nå på 48 spillere, fordelt på tre lag. De beste trener nå fire økter i uka og mange driver egentrening i helgene, sier Thornes.

Kjell Harald Thornes gir sine instrukser til Vidars 2001-gutter. Mange av disse guttene har spilt sammen siden de var fem år gamle. Foto: Fredrik Refvem

Han er selv oppflasket i Vidar, og roser miljøet på Lassa.— Her er yrende aktivitet hver dag, og flere av de som jeg selv hadde som trener er med ennå. De kaller seg nå "gretne gamle gubber", men er alt annet enn det. De gjør en uvurderlig jobb, nylig malte gjengen de slitte garderobene utvendig og stiller også opp med nygrillede pølser for guttene når de har kamp. Jeg føler også selv at det frivillige arbeidet gir meg mye. Selv om jeg ofte ikke er hjemme før i 21-tiden på kvelden, er det med en god følelse. Guttene gir mye tilbake, forsikrer han.

Likte ikke Actionball

Han leste med interesse kronikken til Brede Hangeland, og roser det den tidligere landslagskapteinen har gitt til Vidar.

— Brede har en stor stjerne blant guttene. De fleste kjøpte Fulham-drakt da han spilte der, selv om de nå har kvittet seg med den. Ellers er Brede flink til å stille opp for Vidar, både på fotballskoler og Statoil-akademiet, selv om vi ikke var like begeistret for at han startet egen fotballskole gjennom Actionball. Men det tror jeg han selv forsto. Det har vært mindre den siste tiden, mener Thornes.

Også 13 år gamle Cairo Liman liker seg i Vidar. Han meldte overgang fra Våganes i vinter.— Treningsmiljøet tiltrakk meg. Her kan jeg utvikle meg som spiller, tror den offensive midtbanespilleren, som har brasilianske Neymar som forbilde og en dag drømmer om selv å spille i eliteserien.

— Men det haster ikke, understreker trener Thornes.

— Jeg tror mange av disse guttene har bedre av å spille i Vidar i enda noen år før de eventuelt prøver seg i en større klubb.

Alltid en ener

På lagbildet fra 1993 finner vi Einar Kolnes som oppmann like ved siden av en ung Brede Hangeland. Han er fortsatt en del av Vidar-miljøet på Lassa, og minnes med glede klubbens mest profilerte spiller.

— Brede har alltid vært en ener, både fotballmessig og sosialt, og jeg støtter fullt og helt det han og Marit Bjørgen skrev i sin kronikk i Aftenbladet tirsdag. Det er på sin plass at noen påpeker dette. I Vidar har ungdomsarbeid og gleden i dretten alltid vært prioritert. Helt fra gammelt av har ungdomsavdelingen vært flaggskipet vårt, og vi var en av byens aller største klubber. Det hadde sammenheng med at veldig mange unge hørte hjemme i dette området. Nå har mange av disse flyttet ut, og anlegget er nedslitt. Men vi har fortsatt et godt ungdomstilbud. Det er ikke mange klubber som har produsert like mange elitespillere som oss, mener Kolnes.