I et leserinnlegg går tidligere landslagskaptein i fotball Brede Hangeland og langrennsdronning Marit Bjørgen til angrep egoisme og privatisering i idretten.

«I mediene har man et overdrevet fokus på utøverne i toppen, og man glemmer lett både hvor toppidrettsutøverne kommer fra og hvilken betydning grunnfjellet har. Dette leder til en voldsom egenfokusering blant toppidrettsutøverne som forplanter seg til yngre utøvere. Dette bidrar til en privatisering av utøvere og utøvelse på toppnivå, og ordninger hvor fellesskapet ikke lenger finnes. Det er vi to imot.» skriver Hangeland og Bjørgen i innlegget.

Nils Marius Otterstad leder ett av de største private langrennslagene i Norge, Team Centric. De har profilert seg som et langløpslag, der Anders og Jørgen Aukland har vært de fremste profilene på laget.

Han er ikke enig i det Hangeland og Bjørgen skriver.

— Jeg vil gjerne se det dokumentert at den private satsingen i langrenn går ut over bredden og selve grunnfjellet i norsk langrenn, sier Otterstad

— Vi må være litt mer ydmyke, for at det er forskjellige veier til målet, sier han.

- Forstår ikke kritikken

At private satsinger innenfor langrennssporten er ødeleggende for idrettens rekruttering, vil han ikke gå med på.

— Jeg forstår ikke kritikken. Flere løpere får muligheten til å satse gjennom de private lagene. For vår del har det ikke handlet om økonomisk overskudd. Idretten har hele tiden stått i fokus for oss, sier Otterstad.

Han viser også til at de private lagene har integrert en breddesatsing og at de også er opptatt av kjerneverdiene i norsk idrett som deltagelse, helse og rekruttering.— Rekruttering er viktig for oss. Holde interessen oppe for langrenn er viktig for oss. Jeg tror vi har bidratt til at langrennssporten har fått mer omtale de siste årene enn noen gang. Den totale økonomiske kaken er blitt større. Vi er engasjert i bredden og rekrutteringen. Også Petter Northug stiller opp på barneskirenn for å bidra til at sporten vokser, sier Team Centric-lederen.

Han ønsker ikke konflikt med skiforbundet, men mer samarbeid.

- Håper Petter bidrar

— De beste løperne skal være på landslaget. Den saken er grei. De private lagene gir nye muligheter for dem som ikke har nådd opp på landslaget. Dette må jo være en fordel for bredden i norsk langrenn. Under NM på ski sist vinter var flertallet av vinnerne i herreklassen fra private lag, sier Otterstad.

Northugs manager Are Sørum Langås (t.v) mener Petter Northug jr. (t.h) bidrar til norske breddeidrett. Foto: NTB scanpix

Petter Northugs manager Are Sørum Langås mener Northug på sin måte bidrar til å øke interessen for langrenn. Han vil ikke kommentere om han ser på Marit Bjørgen og Brede Hangelands debattinnlegg som et angrep på den modellen Petter Northug har valgt.— Jeg har ingen kommentar til at Marit Bjørgen sier dette. Hun får selvfølgelig uttale seg om dette temaet, men jeg kan ikke mene noe spesielt om det, sier Northug-manageren.

Han holder fast på at Petter Northug hadde så sterkt behov for forandring etter mange år på landslaget at han måtte se seg om etter et alternativ for å fortsette karrièren.

Mener bredden er viktigst

— Gjennom det håper vi at Petter bidrar til stor oppmerksomhet rundt norsk idrett og langrenn spesielt, både når det gjelder interesse og talentutvikling, sier Langås.

Betsson er et av selskapene som ofte får gjennomgå i denne sammenhengen. Kim Rud Petersen er talsmann for spillselskapet som samarbeider med blant andre John Arne Riise.

— Vi får daglig henvendelser fra alt fra toppidrettsutøvere til breddeidrettslag med tanke på sponsing. Vi må bare forklare dem at det nå er umulig. For oss er bredden viktigst, det er de som er spillerne våre, sier Petersen.

— Vi har invitert til et spillpolitisk seminar på Malta i oktober og har fått mange flere påmeldinger enn vi trodde på forhånd. Blant annet fra breddeklubber, sier Petersen.