TRONDHEIM (Aftenposten): Rosenborg leder serien, og lørdag kommer fjorårsmester Molde på besøk. Med RBK-seier, foran over 21.000 tilskuere, blir luken ned til erkerivalen på 14 poeng. Kanskje ikke så rart fotballfeberen er tilbake i Trøndelag.

— Nils Arne har gjort det vanskelig for oss, vet du. Alt henger jo på veggen her. Egentlig er det helt håpløst, sier Kåre Ingebrigtsen til Aftenposten og nikker i retning av den ene veggen inne på Brakka, en langpasning fra Lerkendal stadion. Der henger nemlig Eggens meritter som RBK-trener. Listen er lang. Og kan skremme mer enn å motivere.

Wirkola, Sørloth og grøt på Brakka

Eggen-eleven Ingebrigtsen henger fra seg jakken på stolryggen og smetter kjapt bort til matfatet Rosenborg-spillerne mettes med hver dag før og etter trening. Spillerne tramper inn en etter en. Kylling, pasta, fisk, ris, grønnsaker og poteter. Spise inne, ta med. Noen med caps, andre med hårvoks. Praten går løst rundt bordene. Stemningen er som den bør være på en fredag.

Vår mann skal ha grøt. Sånn er det hver fredag. Risengrynsgrøt med smør, kanel og sukker. Mens han øser opp kommer det et par kjappe kommentarer fra hopplegenden Bjørn Wirkola som sitter ved nabobordet. Der sitter også tidligere RBK-spiss Gøran Sørloth. Han snakker engasjert mens han tegner og forklarer med armene.

— Det er godt å være hjemme. I Trondheim. På Brakka. Det er et godt sted å være, sier Ingebrigtsen og svelger unna fra grøtskålen.

Tror folk stusser over at han fikk jobben

I juli i fjor fikk han trenerjobben i Rosenborg — på prøve. Seks måneders eksamenstid. Han loset klubben inn til andreplass i serien. Bak Molde. Det var nok for Rosenborg-styret, som ga 49-åringen jobben permanent. Derfra har det gått én vei. Opp. Nå leder trønderne serien med fem poengs luke til Stabæk på andreplass. Spillestilen er til å kjenne igjen. Rosenborg er til å kjenne igjen.

— Overfor Rosenborg-miljøet så jeg på de seks månedene i fjor som en slags eksamen. Det var nok mange i og rundt Rosenborg som tenkte "oi, er dette rett valg" da jeg ble ansatt.

- Følte du at du hadde noe å bevise?

— Overfor meg selv, ja. Ikke for miljøet og folkene rundt. Jeg har alltid ment at jeg kan dette. Men da måtte jeg bevise det overfor meg selv. Vi tapte noen kamper i starten, og det var ikke hurrastemning i Trøndelag da. Men vi måtte bare stå i det.

- Du tror folk stusset over valget av deg som ny trener?

— Ja. Det gjorde du og det.

- Tror du?

— Ja, ja, ja. Alle journalister som sier det var et kjempevalg av Rosenborg å ansette meg lyver. Og det skjønner jeg. Fordi man forventer at Rosenborg enten ansetter en med et stort navn eller med en flott CV. Men Rosenborg har staket ut en retning, de ønsker å spille 4-3-3 med prinsippene fra Eggen-tiden. Da mener jeg at jeg er den beste, sier Ingebrigtsen.

— Folk flirte da jeg kom inn i butikken

Han kom tilbake til Trondheim etter et liv både i og utenfor fotballen. Det var jobben som Kjell Jonevrets assistent i Viking fra 2012 til 2014 som gjorde ham aktuell for Rosenborg. Før det hadde han solgt skibindinger i Salomon og vært salgs- og markedssjef på et hotell i Stjørdal. Før telefonen fra Trond Henriksen kom i 2005. Da ble han lokket tilbake til Lerkendal som en del av trenerteamet på RBKs juniorlag.

— Da tenkte jeg at enten forlenger jeg som juniortrener, eller så ser jeg hvor god jeg kan bli. Da gikk jeg opp på kontoret til Rune Bratseth og spurte hva som skulle til for å bli hovedtrener i Rosenborg. Han svarte at jeg måtte ut og trene en klubb. Så da tok jeg over Ranheim. De trente jeg i 2007. ## Tilbake til fotballen

Høsten 2007 kom han tilbake til Rosenborg. Som Henriksens assistent på A-laget da Knut Tørum ble kastet som hovedtrener. Før han reiste nordover til Bodø som trener for Bodø/Glimt. Der var han til 2011. — Etter at jeg la opp i 1997 var jeg lei fotball. Jeg prøvde å komme tilbake, og holdt på med det inn i 1998, men det gikk ikke. Jeg begynte å jobbe i Salomon. Med ski. Og jeg hadde ikke peiling. Folk flirte av meg da jeg kom inn i butikken. Men jeg sa at "dette har dere peiling på. Så si hvor mange bindinger dere skal ha". Det var en kjempeålreit jobb, sier Ingebrigtsen og smiler.

Men mye reising gjorde at han begynte som salgssjef i hotellbransjen. Men det er fotballtrener han er. I en klubb som tørster etter sitt første seriegull siden 2010. Det medfører også et visst press.

Tore Reginiussen og Kåre Ingebrigtsen i muntert passiar på fredagens trening. Rosenborg-kapteinen er så vidt tilbake i trening etter skaden han pådro seg i seriepremieren. Foto: Kristian Helgesen

— Det eneste som er sikkert som fotballtrener, er at du får sparken. På ett eller annet tidspunkt skjer det. Det lever jeg godt med. Men da skal det ikke være fordi jeg ikke ga 100 prosent i jobben. Men jeg jobber knallhardt hver eneste dag for å utsette det så lenge som mulig. Jeg skal ha en del skåler med grøt på fredagene før det skjer. Presset for å vinne har jeg levd med i så mange år, og det er det samme enten man er spiller eller trener. Og viljen til å vinne er den samme. - Du har suksess nå. Hva har du skjønt som flere av dine forgjengere har slitt med å få til?

— Mange trenere skal sette sitt eget preg på ting. De skal gjøre ting annerledes og endre. Men det er en del ting som har fungert i Rosenborg tidligere. Det er de prinsippene som Nils Arne Eggen lærte meg, og som jeg bruker i dag. Vi trenger ikke gjøre alt nytt. Vi har noen røtter her, de tar vi med oss, men vi må også utvikle dem. Vi skal ikke gå tilbake til slik det var, men vi skal utvikle dem og utvikle oss selv. Nå har vi funnet oss selv.

- Er det mulig å ta Rosenborg tilbake til gamle høyder?

— Alt er mulig, men det blir vanskelig. Det er flere klubber som kjemper om tronen og flere klubber som har ressurser. Blant annet Molde. De har gjort en kjempejobb som jeg har stor respekt for. De har hatt god nytte av tilskuddene fra Røkke og Gjelsten, men jobben har de gjort selv, sier Ingebrigtsen.

Trygghet og lojalitet

Smilet er aldri langt unna når han snakker. Det er også en sentral del av hans lederstil.

— I norsk fotball er det sånn at hvis du er i godt humør så er du snill. Er du sur og grinete og kjefter, da er du en kjempegod fotballtrener. Men jeg lærte lite av dem som kjeftet på meg. Men jeg lærte mye av dem som forklarte meg ting og lærte meg faget. For meg er det to ting som er viktig: trygghet og lojalitet. Når spillerne vet hva de måles på og kjenner sine roller og er trygge i dem, da kommer humøret og spillegleden av seg selv. Spillerne må ville bli gode, de må ville trene og ville vinne. Vi kan ikke tvinge noen til å bli gode. Selv om Bjørn Hansen sa til Nils Arne Eggen at de prøvde på det noen ganger. Men det fungerte ikke, sier Ingebrigtsen og flirer.

Bilselgeren Kåre

Våren 2012 ble Rosenborg-treneren ansatt som daglig leder i Hvam Bilsenter på Romerike. Det var en ny bransje og en ny erfaring.

— Jeg var faktisk veldig god til å selge bil. I to av de tre månedene jeg var der solgte vi flest Peugeoter i landet. Så jeg lurer faktisk på om jeg er aller best til å selge bil, sier Ingebrigtsen.

Tabellposisjonen og resultatene med Rosenborg viser at han er ganske god til å trene fotballag også. Det kan han bevise ytterligere mot Moldelørdag.