Mens hoppere og kombinertløpere kjemper om verdenscuppoeng, går langrennsløperne NM i Røros. Der faller de siste VM-brikkene på plass.

De er størst, både i antall hoder og gullfavoritter.

Norge sender i utgangspunktet 22 langrennsløpere til Falun. 10 kvinner og 12 menn. Og de aller fleste plassene er fylt opp.

Men dramatikk kommer det likevel til å bli på Røros, i all hovedsak på herrenes klassiske sprint, der syv menn kjemper om fire plasser fredag.

Ellers kommer NM i stor grad til å handle om å skaffe seg de siste plassene på de forskjellige distansene. Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng, Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug har vist gullform i vinter, og de fem kommer til å gå mange distanser. Det betyr at det er to eller tre ledige plasser til de andre i troppen på de forskjellige distansene.

I kombinert har landslagsledelsen et luksusproblem, med mange medaljekandidater. Syv utøvere har vært på pallen individuelt og i lag i verdenscupen i vinter.

I hopp blir de som har formen inne tatt ut. Kommende helgs renn i Willingen og Neustadt helgen etter avgjør. I teorien kan skiflyvningen i Vikersund også få betydning, men det blir veldig sent inn mot VM-avreise.

LANGRENN

Marit Bjørgen

Vår vurdering: 6

Knusende overlegen da hun vant sin aller første Tour de Ski sammenlagt. Spørsmålet er om hun noensinne har vært bedre. Favoritt i alt hun stiller opp i.

I VM: Aktuell for alle seks øvelser og gullfavoritt i alt hun stiller i.

Therese Johaug

Vår vurdering: 6

Var enorm i klassiskrennene før jul og utklasset Marit Bjørgen fire ganger. Trøblet i store deler av Tour de Ski, men opptur mot slutten. Klart gullkort på flere distanser i Falun.

I VM: 15 km duatlon, 10 km fristil, 30 km klassisk fellesstart, stafett.

TERNINGKAST SEKS: Martin Johnsrud Sundby.

Martin Johnsrud SundbyVår vurdering: 6

Fortsatte der han slapp i OL-sesongen: Har stabilisert seg som den jevneste og beste herreløperen i verden. Er alltid i toppsjiktet. Vant Tour de Ski for andre gang.

I VM: 30 km duatlon, 15 km fristil, stafett, 50 km klassisk fellesstart, aktuell for teamsprint.

Petter Northug

Vår vurdering: 5

Er i en helt annen forfatning enn den mislykkede OL-sesongen. Imponerte under Tour de Ski. Northug januar 2015 minner om Northug januar 2011. Da ble han VM-konge.

I VM: Aktuell for samtlige seks VM-øvelser og gullhåp i dem alle.

TERNINGKAST FEM: Heidi Weng.

Heidi Weng Vår vurdering: 5

Tar hele tiden nye steg og nye nivåer. Tidligere sesonger har hun slitt med sen formtopp. I år har Weng vært med fra første stavtak.

I VM: 15 km duatlon, 10 km fristil, 30 km klassisk fellesstart, stafett.

Invgild Flugstad Østberg

Vår vurdering: 5

Har vunnet to verdenscupsprinter og samtidig tatt nye steg som distanseløper. Gullkort på begge de korteste distansene i Falun.

I VM: Klassisk sprint og sprintstafett

Niklas Dyrhaug

Vår vurdering: 4

Etter flere trøblete år er trønderen endelig tilbake. Bankers på tre øvelser i VM og på gode dager kan han ta medalje i alle tre.

I VM: 30 km duatlon, stafett, 50 km klassisk fellesstart

Eirik Brandsdal

Vår vurdering: 4

Vant verdenscupstarten i klassisk sprint etter å ha staket fra Petter Northug på oppløpet. Han drømmer om det samme i Falun. Men det er mange om beinet i en klassisk sprint.

I VM: Klassisk sprint

TERNINGKAST FIRE: Ola Vigen Hattestad. Foto: SHAMIL ZHUMATOV/Reuters

Ola Vigen HattestadVår vurdering: 4

VM-vinner (2009), OL-vinner (2014) og bankers på sprintlaget i Falun. Har vunnet ett av fire uttaksrenn. Solid mesterskapserfaring.

I VM: Klassisk sprint, aktuell for teamsprinten

Ragnhild Haga

Vår vurdering: 4

Var vår mest lovende junior, men sykdom og skader ødela flere år. Fikk trent godt før denne sesongen og debuterte med fjerdeplass i Tour de Ski.

I VM: 15 km duatlon, 10 km fristil, stafett

Anders Gløersen

Vår vurdering: 4

Spesialsprinteren er klar for VM. Ikke på sprint, men 15 kilometer fristil! Vant den distansen i Davos før jul og gikk seg rett inn på en av de fem plassene Norge har på 15 km fristil i Falun.

I VM: 15 km fristil

Didrik Tønseth

Vår vurdering: 4

Nummer to i 15 kilometer klassisk før jul. Men klassiskspesialisten opererte blindtarmen ved juletider og ble satt tilbake. Stort potensial.

I VM: Stafett og 50 km klassisk fellesstart

Maiken Caspersen Falla

Vår vurdering: 3

OL-vinneren har ikke gnistret i første del av sesongen. Men likevel mer enn kvalifisert for sprintlaget. Plassen på teamsprintlaget avhenger av om Bjørgen går eller ikke.

I VM: Klassisk sprint og kanskje teamsprint

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Vår vurdering: 3

Har slitt i hele oppkjøringen til VM-sesongen. Tilbake igjen nyåret med god innsats i skandinavisk cup. Vant verdenscuprennet i Russland fredag og er klar for VM.

I VM: Klassisk sprint, 15 km duatlon, stafett, 30 km klassisk fellesstart

Finn Hågen Krogh

Vår vurdering: 3

Nummer to i mini-Touren i Lillehammer og flere gode plasseringer i sprint. Anvendelig og er kvalifisert for å gå det meste. Men likevel ingen distanser der han er garantert å gå.

I VM: 15 km fristil, teamsprint

Sjur Røthe

Vår vurdering: 3

Variabel i prestasjonene før jul. Fra 3. plass som best til 33. plass som dårligst. Reiste hjem fra Tour de Ski etter to etapper. Et stort spørsmålstegn. Kvalifisert for VM, men får han gå?

I VM: Reserve på de fleste distanser hvis han ikke viser stor fremgang i NM

Martine Ek Hagen

Vår vurdering: 3

Ble nummer to på 15 kilometer duatlon i Russland og kvalifiserte seg for en plass i troppen. Men det er ikke sikkert hun får gå selv om det er fem norske plasser på alle individuelle renn.

I VM: Kjemper om den femte plassen på 15 km duatlon og 10 km fristil

Celine Brun-Lie

Vår vurdering: 3

Har to pallplasser i verdenscupen i sprint, senest en tredjeplass i uttagningsrennet i klassisk sprint i Otepää sist helg.

I VM: Klassisk sprint

Kristin Størmer Steira

Vår vurdering: 3

Har slitt mye med skade i hele oppkjøringen, men opptur under verdenscuprennene i Russland. Er VM-klar om hun bekrefter den oppadgående formen i NM. Mesterskapsrutine.

I VM: Kjemper om plass på 15 km duatlon, 10 km fristil og 30 km klassisk fellesstart

Chris Jespersen

Vår vurdering: 3

Ikke den samme formen som han var i første halvdel av OL-sesongen, men kommer likevel med til Falun.

I VM: 15 km fristil, kjemper om plass på 30 km duatlon og stafett

Pål Golberg

Vår vurdering: 3

Vant fristilsprint i Lillehammer, men det er ikke VM-øvelse. Også nummer fire sammenlagt i mini-Touren samme helg.

I VM: Kjemper om plass på laget på klassisk sprint og teamsprint.

Eldar Rønning

Vår vurdering: 2

Ikke kvalifisert og må overbevise stort i NM for å komme seg til Falun. Men Rønning er en god mann på stafett. Kjemper med Simen Østensen om den siste plassen.

I VM: Aktuell for stafettetappe, evt plass på femmilslaget

HOPP

TERNINGKAST FIRE: Anders Jacobsen.

Anders JacobsenVår vurdering: 4

Har vunnet et verdenscuprenn i vinter. Er i fremgang og vet hva som gjelder. Kan være i stand til å hoppe seg til VM-pallen.

I VM: Aktuell for alle fire øvelser, to individuelle, lag og mix.

Anders Fannemel

Vår vurdering: 4

Hadde en meget sterk sesongstart da han tok tre av sine totalt fire pallplasser i verdenscupen i karrièren før jul, og lenge ledet verdenscupen sammenlagt. Har begynt å klatre igjen etter nedtur i hoppuka.

I VM: Aktuell for alle fire øvelser, to individuelle, lag og mix.

Anders Bardal

Vår vurdering: 4

Ble skadet da han begynte å finne ut av det, men usikkert hvordan bruddet i håndleddet slår ut. Har en VM-plass som regjerende verdensmester i liten bakke. Kan overraske.

I VM: Har ekstraplass i liten bakke, formen avgjør resten

Rune Velta

Vår vurdering: 3

Har ikke vært på pallen individuelt denne sesongen, men har to femteplasser. Vaker blant de nest beste, men det gir ingen pallplass individuelt.

I VM: Mest aktuell for de to individuelle og lag.

Daniel-André Tande

Vår vurdering 3:

Har et meget stort potensial. Hopper bra på trening om dagen, spørsmålet er bare om han klarer å få det ut i renn.

I VM: Er en flyver. Kan ta en plass i stor bakke.

Philip Sjøen

Vår vurdering: 3

Har den beste enkeltplasseringen av de yngre, med 7. plass fra Sapporo sist helg. I fin utvikling etter fall i sesongstarten. Han og Johann Forfang skal delta i junior-VM. Den beste der kan få VM-plass til Falun.

I VM: Outsider som kan ta en plass i liten og stor bakke.

De norske kvinnene som deltar i skihopp.

Maren Lundby Vår vurdering: 2

Kapasiteten er høy, men hun må knekke noen koder. Foreløpig ikke overbevisende, men får billett til sitt fjerde VM.

I VM: Liten bakke og mix

Line Jahr

Vår vurdering: 2

Beste plassering i verdenscupen er 5. plass fra Lillehammer i vinter, men får ikke frem de hoppene som gir pallplass. Må bruke sjansen til å hoppe seg opp de neste helgene.

I VM: Liten bakke og mix

Anette Sagen

Vår vurdering: 2

Har byttet team fra Vikersund til Kollenhopp. Ikke overbevisende i verdenscupen, men seier og 2. plass fra det nest beste nivået (COC). Det skjedde i Falun og kan være en fordel.

I VM: Liten bakke

KOMBINERT:

TERNINGKAST SEKS: Magnus Moan.

Magnus Moan Vår vurdering: 6

Har vunnet ett verdenscuprenn denne sesongen, og har 2. og 3. plass individuelt. Virker sterk etter å ha vært syk i sesongstarten. Gambler litt med å prioritere langrenn, selv om hopping er svakeste del. Gullkandidat.

I VM: Normalbakke/ 10 km, liten bakke+4x5 km, stor bakke/10 km

Håvard Klemetsen

Vår vurdering: 5

Er ener i hoppbakken. To seire i lagsprint, to pallplasser individuelt i vinter. Har hode for mesterskap, flink til å treffe formen. Medaljekandidat I VM: Normalbakke/ 10 km, liten bakke+4x5 km, stor bakke/10 km, lagsprint

Jan Schmid

Vår vurdering: 5

Har hatt en meget god sesong etter at han ikke kom med til OL i fjor. Stabil på et høyt nivå og kan skilte med fire pallplasser i verdenscupen. Stabil og medaljekandidat i Falun. Medaljekandidat I VM: Normalbakke/ 10 km, liten bakke+4x5 km, stor bakke/10 km

Mikko Kokslien

Vår vurdering: 4

Måtte se OL som tilskuer i Sotsji, men har bygget seg opp og både vunnet (Lillehammer) og tatt en 2. plass (Ramsau) i vinter. Hopper ikke godt nok pr. dags dato, men er en racer i sporet. Kan bli medaljekandidat, I VM: Normalbakke/ 10 km, liten bakke+4x5 km, stor bakke/10 km

Jørgen Graabak

Vår vurdering: 4

Er ubestemmelig. Alt avhenger av hva som skjer i Val di Fiemme kommende helg, men alle vet hva gullgutten fra OL kan. Ingen pallplasser individuelt, men sikret Norge seier i to lagkonkurranser i vinter.

I VM: Lagsprint. Kjemper om plass i Normalbakke/ 10 km, liten bakke+4x5 km, stor bakke/10 km

Magnus Krog

Vår vurdering: 3

Har slitt med sykdom i det siste, men er tilbake. Fikk 2. plass i Chaux-Neuve i Frankrike før han måtte reise hjem og pleie seg selv og forkjølelsen. Må vise seg frem i verdenscupen til helgen.

I VM: Kan fort bli reserve, men også jobbe seg inn i VM-konkurranse i kommende renn.