Etter at Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug sikret norsk dobbeltseier i Tour de Ski, avslørte Sundby at duoen hadde snakket sammen om hvor gøy det ville vært å gå lagsprinten sammen for Norge i Falun-VM.

At det ville vært en kruttsterk duo er det liten tvil om. Northug er en gullkandidat også på individuell sprint, mens Sundby i Tour de Ski viste at også han har tatt store steg også på de korte distansene.

— Vi har snakket med dem om det, men kommuniserer ikke noe ut om hva det gikk i, sier langrennssjef Vidar Løfshus til Aftenposten.

For stor totalbelastning?

Han er klar over at det laguttaket ville skapt frykt blant konkurrentene.

En som også har tro på kombinasjonen er Johan Kaggestad, en av landets fremste utholdenhetseksperter.

— Lagsprint er jo ikke sprint i den normale forståelsen av ordet. Sprint er det Usain Bolt holder på med. Dette er gjentatte belastninger over lang tid, og bærer mer preg av mellomdistanse i en klassisk forståelse av begrepet.

Han kaller tanken om en duo av Northug og Sundby som «fascinerende», men ser imidlertid én stor utfordring.

— Totalbelastningen i mesterskapet kan bli for stor, sier Kaggestad.

Gull til besvær

Lagsprinten i Falun går søndag 22. februar. Dagen før er begge de norske skistjernene blant de største favorittene på tremila med skibytte.

— Det blir i knappeste laget med tanke på restitusjon, og man må også ta hensyn til det som skal skje senere i mesterskapet. Det er lurt å prioritere, for man kan fort bite over for mye, sier Kaggestad.

Det er ikke bare den fysiske belastningen langrennsledelsen tar med i vurderingen.

— De skal jo også nullstille etter en eventuell gullmedalje. Da er det medaljeseremoni i Falun by på kvelden, med pressekonferanser og sånt i tiden før, sier Løfshus.

- Maltraktere feltet

Odd-Bjørn Hjelmseth kaller den nevnte kombinasjonen for «veldig, veldig spennende», men også han er redd for at begge de to kan være «i kjelleren» etter tremila dagen før.

— Det er to utholdenhetskarer. Martin kan jo maltraktere feltet fra første meter, og han klarer å gå sisterunden like fort som den første. Petter har jo også en vanvittig avslutning, sier verdensmesteren på 50 km fra 2007. Han jobber nå som ekspert for TV 2, men er usikker på om Sundby har lyst til å gå lagsprinten når alt kommer til alt.

— Og da er det heller ikke sikkert at Northug får lov til å gå.

Sprinterne kan blir vraket fra sprinten

Han tror ikke det blir dårlig stemning blant løperne på sprintlaget om det er to fra allroundlaget som får plassene på det som er én av to «sprintdistanser» i VM.

— Akkurat nå tror jeg det er størst kvalitet på Sundby og Northug. Det er et ordentlig løp hvor de går 1,6 km tre ganger hver. Kommer de til finalen skal de gjøre det seks ganger på kort tid.

Heller ikke Løfshus tror dette vil bli et problem.

— Vi skal stille med det beste laget. Det har tidligere vært diskutert hva slags distanse og øvelse dette egentlig er. I OL så vi at to typiske distanseløpere vant (Iivo Niskanen og Sami Jauhojärvi), men da må vi også ta høyden og den tøffe løypa med i beregningen, sier Løfshus.

Anders Gløersen og Finn Hågen Krogh gikk for Norge i Otepää. Det ble annenplass bak Russland. I tillegg vil Ola Vigen Hattestad være en høyaktuell kandidat.