NEDERLAND — NORGE 23-31 (9-20)

HERNING: I 2002 reiste Marit Breivik til Nederland for å fortelle hvordan den norske håndball-modellen var bygd opp. Invitasjonen kom fra nederlenderne som i VM I 1999 klarte å slå Norge 24-18 i gruppespillet, og som ønsket å bygge seg opp som håndballnasjon.

— Vi var der fra torsdag til søndag, minnes Breivik om turen hun tok sammen med Niels Hertzberg og Kari Aagaard fra Håndballforbundet.

Nederlenderne må ha brukt informasjonen fra helgebesøket godt. Regionale utviklingstiltak ble satt i gang, og de skjønte hvor viktig det var at spillerne deres fikk erfaring fra spill med de beste i andre europeiske ligaer.

Lagets playmaker, Cornelia Groot, reiste til Danmark som 18-åring for å utvikle seg. Hun spiller i dag i ungarske Györ, der hun er lagvenninne med blant andre Kari Aalvik Grimsbø.

HAR LÆRT AV NORGE: Nederlands trener Henk Groener fikk det tidvis svært tungt under finalen søndag. Foto: REUTERS/Henning Bagger/Scanpix Denmark

Nederlands gulltrener, Henk Groener, spurte forbundet sitt om de ville vinne gull da han ble ansatt i 2009. Svaret var ja, og da måtte forholdene bli lagt til rette for satsing.— Alle som driver toppidrett vil vinne. Men jeg sa ikke når vi skulle vinne gull. Sånt kan man ikke si. Man kan for eksempel få skader på sentrale spillere, sa Groener til Adresseavisen før finalen.

Han klarte nesten å vinne gull i Danmark. Han får en ny sjanse til å vinne gull i OL.

Med VM-sølvet har Nederland sikret seg overkommelig motstand i OL-kvalifiseringen som spilles i mars. Spania ble direkte kvalifisert til OL gjennom Norges seier, ettersom Norge nå er regjerende europamester og verdensmester. Spanjolene får OL-plassen for å være tapende EM-finalist.