BEITOSTØLEN: Langrennslandslaget hadde onsdag sitt årvisse pressetreff før sesongstart på Beitostølen, hvor samtlige landslagsløpere og trenere vanligvis deltar. Klokken 10.53 onsdag formiddag, omkring halvannen time før pressetreffet startet, kom meldingen om at de to stjernene Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby hadde meldt forfall. Bjørgen på grunn av en lett forkjølelse og Sundby på grunn av sår hals.

LES OGSÅ:

Samtidig ble det opplyst om at Sundby vil være tilgjengelig for mediene torsdag 17. november.

Sa ingenting om trening

Da Adresseavisen pratet med landslagssjef Vidar Løfshus onsdag ettermiddag, opplyste han at Sundby var på bedringens vei og at håpet var at han skulle klare å komme seg opp til Beitostølen. Verken Løfshus eller noen andre i landslagsledelsen ga noen informasjon om at Sundby hadde trent på Sjusjøen onsdag formiddag, og at han hadde planer om å teste formen på ny under ei treningsøkt på Beitostølen onsdag kveld.

LES OGSÅ:

På direkte spørsmål fra Adresseavisen onsdag kveld bekrefter Løfshus at Sundby gjennomførte ei treningsøkt på Beitostølen onsdag kveld. Han forteller også at landslagsstjernen trente på Sjusjøen på formiddagen.

— Han har vært rufsete. Det var meningen at han skulle komme i løpet av kvelden. Han stiller for pressen i morgen. Det er planen. Det eneste som var usikkert var hvordan han følte seg i morges, sier Løfshus.

LES OGSÅ:

— Han høres ikke veldig syk ut?

— Han har ikke vært alvorlig syk. Han har vært litt rufsete. Jeg tviler på at han konkurrerer på fredag. Forhåpentligvis får vi se ham på start på lørdag. Vi tar ingen sjanser.

Spesiell sesongoppkjøring

Johnsrud Sundby har hatt en meget spesiell sesongoppkjøring etter at det 20. juli ble kjent at han var blitt utestengt i to måneder for brudd på dopingreglementet.

LES OGSÅ:

— Er det helt greit at han dropper pressetreffet?

— Ja, han sa selv også at han ikke hadde hatt noen problemer med å stille opp hvis han hadde vært frisk. Det var en helhetsvurdering.

- Skjønner du hvis noen reagerer på at han gjennomfører to treningsøkter, men er for syk til å delta på pressetreff?

— Slik har det vært med Petter Northug og alle opp gjennom årene. Folk har kommet og gått.

LES OGSÅ:

Avviser spesialbehandling

— Får Martin Johnsrud Sundby spesialbehandling?

— Nei, hadde Martin vært frisk så hadde han vært her fra dag en.

Løfshus legger ikke skjul på at treningsarbeidet uansett er viktigst.

— Vi stiller aldri med syke utøvere for pressen. Først må han være hundre prosent og klare å gjennomføre trening. Deretter kan han delta på pressetreff.

Hetland: - Ingen spurte

Herrelandslagstrener Tor Arne Hetland svarer slik på hvorfor det ikke ble opplyst at Sundby var frisk nok til å trene under onsdagens pressetreff:

— Det var mest fordi ingen spurte. Nummer to at han i dag våknet opp, spiste frokost og ventet med å dra ut. Vi hadde ikke pratet med ham før pressetreffet. Han er fremdeles usikker på hva han gjør til helga. Det har vært noe i kroppen.

NY SJEF: Tor-Arne Hetland er landslagstrener i langrenn. Her fra Ski Tour Canada. Foto: NTB scanpix

LES OGSÅ:

— Skjønner du hvis noen vil reagere?

— Det blir et lite pressetreff for ham i morgen. Dette var på ingen måte for ikke å være med på pressetreffet, sier Hetland.

- Full forståelse

Medieansvarlig for langrenn i Norges Skiforbund, Gro Eide, sier dette om saken:

— Vi kommuniserte at han hadde sår hals. Hvordan dette utviklet seg utover dagen hadde ikke jeg kjennskap til. Jeg hadde ansvaret for pressetreffet. Vi har full forståelse for at han ikke ønsket å være til stede på pressetreffet med sår hals.

Martin Johnsrud Sundby skal etter planen møte pressen torsdag klokken 13.30.