STOCKHOLM: Det svenske langrennslandslaget hadde i dag kick-off før sesongen i hovedsponsoren Vattenfalls lokaler i Stockholm. Skandalene i den norske leiren tok en stor del av oppmerksomheten.

Landslagslege Per Andersson er helt tydelig når han prater med Adresseavisen. Han sier at bruk av forstøverapparat er helt uaktuelt i den svenske troppen. Han sier også at Martin Johnsrud Sundby ikke ville ha fått de dosene Ventoline som han tok i forbindelse med konkurranse i desember 2014.

Bruker ikke forstøverapparat

— Jeg synes det er for høy dose Ventoline. Forstøverapparat er ikke noe vi bruker, og noe jeg ikke synes hører hjemme hos idrettsutøvere på elitenivå. Det er en medisinsk metode som jeg synes skal brukes ved akutte medisinske tilfeller, sier den svenske landslagslegen.

20. juli ble saken mot Martin Johnsrud Sundby offentliggjort. Da ble det kjent at idrettens voldgiftsrett CAS hadde slått fast at langrennsstjernen hadde brutt WADA-reglementet og ble gitt to måneders utestengelse. Testene som var utgangspunkt for dommen ble tatt i forbindelse med konkurransene i Davos 13. desember 2014 og i Toblach 8. januar 2015. Prøvene viste et salbutamol-innhold over den øvre grensen, men det var ikke det Sundby ble dømt for. Årsaken til utestengelsen var at han ikke hadde søkt om medisinsk fritak for sin astmamedisin.

I sin forklaring av saken forklarte skiforbundet at den norske landslagslegen Knut Gabrielsen anbefalte, ved en akutt forverring av sykdommen i desember 2014, å bruke inntil tre doser på 5000 mikrogram Ventoline, som inneholdt salbutamol, per døgn, inntatt via forstøverapparat.

Dette reagerer den svenske legen på.

— Har gått over grensen

— Det er viktig at vi som leger har en etikk der vi faktisk ikke gir mer og mer medisin. Et sted må vi kunne si stopp for når et individ skal kunne trene og konkurrere.

Andersson mener en utøver som har behov for slike doser og som får en akutt forverring av sykdommen må hvile i stedet for å få økte medisindoser for å bli i stand til å konkurrere.

— Jeg synes absolutt det. Hvis man tar 15000 mikrogram så har man etter mitt syn gått over grensen.

I etterkant av at dommen mot Sundby ble kjent dukket flere avsløringer rundt norske løperes astmamedisinbruk opp. Deriblant at det norske landslaget har forstøverapparater på plass i toppetasjen på sin smøretrailer. Disse blir blant annet brukt før og etter heat i sprintrenn.

Et forstøverapparat brukes til å gjøre flytende medisin til bitte små dråper som inhaleres. Det brukes i behandlingen av for eksempel astma og kronisk lungesykdom (KOLS).

Åpen for samarbeid

— For oss er det viktig å kunne ha et miljø der man ikke behøver å innånde preparater for å kunne trene og konkurrere på internasjonalt nivå. Å bruke forstøverapparat for å trene og konkurrere på et høyere nivå er ikke de signalene jeg vil gi til våre ungdommer, sier Andersson til Adresseavisen.

Han er helt tydelig på at en svensk løper i Sundbys situasjon ville ha blitt regnet som for syk til å konkurrere og bedt om å hvile i stedet for å fått høyere medisindoser .

Selv om det er vanlig praksis i Norge sier den svenske legen at det er helt uaktuelt å ta i bruk forstøverapparat i Sverige.

Ønsker felles forståelse

Han håper nasjonene i fremtiden kan finne frem til en felles forståelse rundt de etiske problemstillingene.

— Det er satt i gang en utredning som vi håper kan føre til økt samarbeid. Det hadde vært bra om vi kunne ha kommet overens om disse etiske spørsmålene. Jeg er åpen for samarbeid, sier Andersson.

Norges landslagssjef Vidar Løfshus henviser til Petter Olberg, som er blitt engasjert som ny sjefslege og leder for helseteamet til det norske langrennslandslaget, for å svare på spørsmål rundt saken. Han har ikke besvart Adresseavisens henvendelser i forbindelse med saken. Det har heller ikke tidligere landslagslege Knut Gabrielsen gjort.