TRONDHEIM (adressa.no): Klokken 18.24 tirsdag kveld brøt Petter Northug tausheten, da han i en pressemelding utsendt av sin manager Are Sørum Langås ga sitt syn på bråket med skiforbundet.

I meldingen beklager Northug at det igjen er støy rundt hans person og sportslige valg. Han gjør det klart at målet er å gå verdenscup, og at det eneste han har bedt skiforbundet om er å stå ved betingelsene han ble forelagt forut for valget om å etablere sin egen satsing utenfor landslaget.

— Bevisst motarbeidet

I etterkant av at pressemeldingen ble sendt ut var Adresseavisen i kontakt med Northugs manager Are Sørum Langås, som utdyper saken:

— Petter opplever at han er blitt lurt av Norges Skiforbund, som har gjort en glideflukt fra de løsningene de beskrev våren 2013. Petter opplever seg bevisst motarbeidet gjennom både regeltolkninger og endringer.

Det var på våren i 2013 Northug valgte å gå ut av landslaget. I etterkant har han vært i nærmest konstant konflikt med skiforbundet, som stadig har endret regelverket. Under skistyremøtet i juni ble det bestemt at Northug skulle få tilbud om samme avtale med landslaget som i fjor. Denne har Northug ikke takket ja til og derfor er han nå utestengt fra verdenscupen kommende sesong.

— Gått bort fra løftene

— Reglene tillater fortsatt at jeg kan defineres som representasjonsløper, men skiforbundet har ikke vist vilje til å bruke dette handlingsrommet. Derfor har jeg verken svart ja eller nei til avtalen jeg er blitt forelagt, skriver Northug i pressemeldingen.

Skistjernen skriver videre:

— I tiden etter at jeg tok min beslutning våren 2013, har Skiforbundet gått bort fra både sine løfter og endret reglene og tolkningen av dem for å tvinge meg tilbake til landslaget. Landslaget og måten det drives på er fantastisk – men jeg passer ikke inn i modellen. Jeg får mer treningsro, energi og motivasjon på utsiden. Jeg er ikke tatt ut på landslaget og ber om at jeg heller ikke blir det. Dermed kan jeg være representasjonsløper og behandles likt som alle andre utenfor landslaget og ber ikke om særordninger.

Are Sørum Langås sier på spørsmål fra Adresseavisen at det ikke er aktuelt å gå rettens vei for at Northug skal få gå verdenscup til vinteren, men at han ønsker ytterligere dialog med både skistyret og langrennskomiteen.

— Han er frustrert

— Vi har hele tiden vært veldig tydelig på at vi ønsker en dialog. Petter har verken svart ja eller nei på avtalen som er blitt forelagt, rett og slett fordi det er en del spørsmål som vi ikke har fått svar på, og som vi mener langrennskomiteen og skistyret bør bli satt nærmere inn i. Vi ønsker fortsatt å finne en løsning som er akseptabel.

I det ligger det at Northug-leiren er innstilt på å gå inn i nye samtaler med ledelsen i skiforbundet. Forbundet har på sin side uttalt at saken er avsluttet. Langås sier dette om hvordan Petter Northug opplever saken:

— Han er rett og slett frustrert og føler seg lurt av Norges Skiforbund for måten regelverket håndteres på.

- Kan ikke være stolt

Om avtalen som Northug fikk tilbud om i sommer, og som var en kopi av avtalen i fjorårets sesong, sier manageren dette:

— Skiforbundet kan ikke være spesielt stolt av å diktere og tre en ytterligere forverret avtale for Petters del over en utøver og et menneske som lå nede etter en dårlig OL-sesong i 2014 og det som skjedde 4. mai (promilleskandalen).

Adresseavisen har tirsdag kveld forsøkt å komme i kontakt med flere av topplederne i skiforbundet, president Erik Røste, generalsekretær Stein Opsal og langrennskomiteleder Torbjørn Skogstad, uten å lykkes.

Svarte med pressemelding

Sent tirsdag kveld sendte skiforbundets generalsekretær Stein Opsal ut denne pressemeldingen, som et svar på Northugs pressemelding:

«Norges Skiforbund har lest pressemeldingen som Petter Northug har kommet med i kveld.

-Med utgangspunkt i alle møter og kommunikasjon som har vært i saken siden 2013, er vi svært overrasket over uriktige påstander fra Petter Northug, sier generalsekretær Stein Opsal.

— Dette skyldes kanskje at han selv ikke har deltatt i et eneste møte siden 30. april 2013, legger Opsal til.

Avtalen han ble tilbudt nå er den samme som sist sesong og gir Petter Northug kommersielle fordeler og sportslig frihet som ingen andre landslagsløpere har. Skiforbundet har vært og er positive til sportslige individuelle tilpasninger og langsiktige avtaler. Flere landslagsløpere har dette i dag.

I pressemeldingen henviser også Petter Northug til en lovnad fra tidligere langrennssjef Åge Skinstad.

- Det er ingenting i den skriftlige redegjørelsen som ikke kjent for begge parter, og som ikke er fulgt opp senere, sier Skinstad.

Norges Skiforbund vil ikke gi ytterligere kommentarer i kveld, men vil komme utfyllende kommentarer i løpet av morgendagen.»