100CANONIMG_2874.JPG

OSLO (Aftenposten): 34-åringen var med på sin første fotoshoot mandag. Snart er hun i reklamefilm på TV. For Norges Fotballforbund er det midt i blinken.

— Det hadde vært fint om publikum visste hvem vi var, ler Ingrid Hjelmseth, Norges sisteskanse, med 84 landskamper, er meget erfaren. Hun nevnes i sjiktet blant verdens beste målvakter. Men alt har sin pris.

Stabæks og Norges solide målvakt sliter med ryggen. I perioder må hun stå over kamper.— Det har hendt at jeg hverken kan gå eller sitte, og derfor må sykmelde meg på jobben. Så fort sesongen er over skal vi ta tak i dette og trene opp musklene i ryggen før VM i Canada til sommeren, forteller sivilingeniøren.

Det er slitasjen som har satt inn, en prolaps, yrkesskade, fra de mange gangene hun må slenge seg etter ballen. Skivene i ryggen er ikke bestandig på samme lag som henne.

Fotoshoot krever at hovedpersonen får sminke på. Stylist Kristin Sollig passer på at Ingrid Hjelmseth har den rette gløden i kinnene. Foto: Mette Bugge

— Nå for tiden handler det om vedlikeholdstrening. Frem mot sommeren må jeg trene enda mer på å styrke ryggen, for å få tilbake mer spenst og kraft.

Vil ha medalje

Det er mesterskapet i Canada, som starter i juni, som trigger Hjelmseth. De fleste toppidrettsutøvere som har holdt på lenge, har det på samme måten.

— Jeg er veldig motivert. EM i Sverige i fjor ga en ekstra boost, sier hun om mesterskapet der Norge tok sølv. Tyskland ble europamester.

I fotostudioet i Oslo blir målvakten sminket av stylist Kristin Sollid, mens fotograf og regissør Sigve Aspelund forteller hva hun skal gjøre: Slenge seg etter en fiktiv ball, være konsentrert, få høyde og strekke bena.

— Tenk deg at det er to minutter på overtid i VM-finalen, sier Aspelund, for å få inn intensiteten og det tøffere blikket.

Må ta tid

Gang på gang lander Hjelmseth på den tykke og myke madrassen, og denne gangen skader hun seg ikke. I neste øyeblikk viser kamerafolkene opptakene. 10–12 mennesker fra oppdragsgiver Tine, reklamebransjen, NFF og gode hjelpere følger med på hver eneste tagning. Hjelmseth er tålmodig og snart møkkete under bena, der hun går rundt på gulvet mellom slagene. Hun må vaske føttene.

Regissøren Sigve Aspelund gir instrukser med humor Foto: Mette Bugge

Det er lenge siden hun spilte fotball i Trondheims/Ørn, der det ble tre serie— og like mange cupgull, før hun fortsatte til Asker og Stabæk. Under fotoshooten tenker hun fortsatt litt på det sure, ferske uavgjortresultatet mot Vålerenga, der Solveig Gulbrandsen gjorde comeback for de blå.- Vi ledet 2–0 i pausen, men det ble 2–2. Går det som mange håper, kan det bli seriefinale i siste kamp mot LSK Kvinner.

Kommer sakte

På landslaget er det ingen hvilepause, for allerede senere i høst blir det tre landskamper, tror hun.

Norge vant ni av ti kvalifiseringskamper og sin pulje.

- Fortsatt er det mange som ikke vet hvem dere er. Er det tungt?

— Jeg tenker at man får oppmerksomhet som fortjent. Vi må bare jobbe videre og jeg føler selv at vi nå er oftere er i sosiale medier og i andre medier. Frem mot sommeren har jeg tro på et gjennombrudd, ler hun.

Fakta:

Ingrid Hjelmseth

Født: 10. april 1980

Kommer fra Skjetten i Akershus

Spiller på Stabæk og landslaget

Meritter: Cupmester med Trondheims/Ør i 99,2001 og 2003. Seriemester i 2000,2001 og 2003. Debuterte i 2003 i prøve-VM, og ble tatt ut til VM, men brakk håndleddet på trening.

Etter r 2006-sesongen byttet Hjelmseth til Asker. Bente Nordby la opp på landslaget tidlig i 2008, og da hadde Hjelmseth muligheten. Ble førstekeeper i 2009. Meldte overgang til Stabæk samme år.

Har 86 landskamper'