ALBANIA — NORGE 0-11

Mens herrelandslaget tapte sin første EM-kvalifiseringskamp mot Italia, og stadig rykker litt nedover på rangstigen, ble kvinnene lørdag klar for VM og det uten et eneste tap i kvalifiseringen.

Derfor tillot spillerne seg å juble, selv om det var på et nesten tomt stadion.

Fortsatt gjenstår oppgjøret mot Nederland på Ullevaal onsdag, men det blir en æresrunde. Ni seire på like mange kamper er overbevisende.

Målkåte

Mål av Isabell Herlovsen x 3, Maren Mjelde x 2, Ada Stolsmo Hegerberg x 2, Caroline Graham Hansen x 2, Emilie Haavi og Ida Elise Enget forteller at mange var på hugget i det som NRKs reporter kalte komikveld. Albania var ingen verdig motstander.

Men ingen på det norske laget lar seg blende av storseieren, selv om det alltid er gøy å få mål.

— Målet vårt er å gå til tre mesterskap på rad, sier Heidi Støre i Norges Fotballforbund, som er i Albania.

Hun tenker på EM, der det ble sølv i fjor, VM i 2015 og OL i Rio året etter. For i det hele tatt å komme til OL, må nasjonene få VM-billett.

— Og det fine var at vi klarte det nå, og slipper å vente til siste kamp mot Nederland i puljen vår.

Den blir tøff, for Nederland er et helt annet lag. For hjemmelaget vil det da gå på æren løs, hvis det blir tap.

Hjemmelaget overkjørt

De norske kvinnene, som hadde beseiret Albania 7-0 i den første kampen i Sarpsborg, tok litt tid før de kom i gang på bortebane.

— Albania var ekstremt dårlig, og det er ikke rart hvis de startet opp med kvinnefotball i 2011. Det var ekkelt å se det dårlige tempoet i starten, og Norge ble trukket med. Det er ikke alltid like lett å møte dårlig motstand, sier Trine Rønning.

Landslagsspilleren måtte nøye seg med å se kampen på TV denne gangen. Hun ødela skulderen bare for halvannen uke siden, og skaden tar fra to til seks uker. Men 32-åringen var på trening lørdag, og er svært innstilt på VM-tur.

— Et svakt tempo hos motstander er noe vi skal håndtere, sier Rønning, kjent for å være en terrier i kamper for Stabæk og Norge.

— Det ble til slutt to dødballer, på frikast og corner, som åpnet opp, og det sier noe om laget. Norge er gode på dødballer, legger hun til.

Veteranen sikter til at først Isabell Herlovsen, deretter kapteinen Maren Mjelde, som laget de to første målene med pannebrasken.

Rønning roser lagkameratene for ikke å gi opp mot en svak motstander.

— Moralen er det ikke noe i veien med i denne gjengen.

Kompakte og gode

Cathrine Dekkerhus, fast på landslaget, måtte også være hjemme med skade. Hun så 1. omgang på mobilen på vei til Kongsberg, deretter 2. omgang på TV.

— Dette var et Albania-lag som vi selvsagt skulle slå, men det er ofte vanskelig å få hull på byllen mot svakere lag, mener også hun.

— De norske spillerne kjemper og var kompakte, og da ble det naturlig mer rom etter en seig start.

Dekkerhus har fått operert inn en skrue i foten. Bruddet kom i kvartfinalen mellom Stabæk og LSK.

Nå så hun at Norge fikk rom å spille på, og at Norge holdt på statistikken. Laget har vært med i alle VM-turneringer siden starten i 1991. — Albania avgir enorme rom i 2.omgang som forventet og det gir stor plass til Norge som tar vare på mange gode muligheter og kroner verket med flotte mål. Jeg er imponert over offensive backer i dag, spesielt Lene Mykjåland med så mange assists. Ada Hegerberg og flere viser seg frem i en overlegen 2.omgang. Utrolig moro at Norge er klar for VM i Canada neste år. Det føles fortjent, sier Dekkerhus.

Gevinst: God mat

Storscorer Isabell Herlovsen står nå bokført med 37 landslagsmål.

— Det begynner å hjelpe, sier hun til aftenposten.no etter kampen.

Hun puttet på tre, men like viktig for henne var at den endelige VM-billetten var i boks.

— Det var deilig. Vi hadde presset, men da vi først fikk satt den ene ballen i mål, visste vi at det kom til å bli flere, sier østfoldingen.

— Vi har øvd mye på angrepsspillet vårt. Dette var selvsagt et lag vi skal slå og alle hadde troen på det i dag, kommer det fra veteranen som på det meste har satt seks landslagsmål bak en landslagskeeper. Det var mot Makedonia.

- Blir det feiring i kveld?

— Ja, vi satser på en liten. Maten har ikke vært helt grei her nede, så vi må finne noe godt å spise. Men vi har jo den viktige kampen på onsdag, og jeg håper at det kommer mange tilskuere for å se på. Ja, vi er kvalifisert til VM, men vi har lyst til å gå gjennom gruppespillet uten å avgi poeng. Nederland er et godt lag vi vant 2-1 over i det forrige møtet. Jeg håper det kommer mye folk for å heie oss frem, for de er alltid gøy. Nå må vi holde koken oppe.

Trener Even Pellerud tok ikke noe for gitt i denne kampen, sier han etter utklassingen:

— Jeg har vært nervøs i to måneder, og det blir aldri bedre, men verre med årene. Jeg hadde regnet med at Albania hadde lært litt i kvalifiseringen, at de hadde blitt bedre siden oppgjøret i Sarpsborg i fjor høst, men det skjedde ikke.

— For oss var det viktig å holde tempo på ballen. Jeg må rose spillerne for at de klarte å trykke på og holde farten oppe, sier han.

Pellerud gleder seg til avslutningen onsdag:

— Den kampen blir ikke avgjørende for oss, men vi har stolthet. Vi vil ha ti seire på ti kamper. Vi vet at Nederland er et godt lag, som er helt avhengig av å vinne for å få mulighet til å gå til VM. Taper de, er de ute. Vinner de, får de mulighet til å kjempe om den ene toerplassen til VM, soer landslagstreneren.

Laget kommer hjem søndag, bare for å samles til første trening mandag på Lillestrøm.