– Ti av ti ganger ville jeg velge Rosenborg. Jeg var RBK-supporter som liten, så veldig mange kamper på TV og hadde autografen til flere av spillerne.

– Og, sånn for å ha sagt det, også: Vegard Forren var også RBK-supporter som liten, smiler Helland til Adresseavisen.

Han har blitt RBKs store gullkalv, høyrevingen fra Hemne. Han har blitt mannen det snakkes om rundt Lerkendal før kampene, mannen som sørger et sus av forventing på tribunen når han mottar ballen – og han er blitt mannen Bruttern mener er god nok for Ajax.

Historien om Helland og Rosenborg har med andre ord endt lykkelig. Men det kunne vært annerledes. Ikke bare på grunn av den mye omtalte motgangsperioden Helland var gjennom for noen år siden. Men både da han herjet med juniorspillerne i regionen i 2006 og da han hadde funnet tilbake til seg selv i Hødd i 2013, var Molde på tråden. Først for å få ham inn på juniorlaget. Deretter siklet Solskjær etter ham.

Bruttern spilte en rolle i 06

Hjemme på Kyrksæterøra ville det ikke vært noe helligbrøde å velge Molde tilbake i 2006. Ardian Gashi og barnestjerna Lasse Heggem Belsvik hadde dratt, og året etter dro Vegard Forren. Men etter en vårsesong i 2. divisjon for KIL/Hemne som 16-åring, falt valget på RBK da begge storklubbene ønsket ham til høstsesongen. Og i en nøkkelrolle i overgangen: Kåre Ingebrigtsen.

–Jeg hadde sterkere følelser for RBK, som også hadde det klart beste juniorlaget. Kåre var juniortrener i RBK, og vi hadde en veldig god dialog hele veien. Jeg debuterte for RBK i 2. divisjon rett etterpå – borte mot Molde 2, sier Helland i dag.

Solskjær trigget ikke ekstra

Helland ble en ungdomshit i RBK, blant annet i juniorutgaven av Mesterligaen. Men måtte altså via Byåsen og Hødd for å få restartet karrieren da motgangen kom blant annet etter et par mislykkede låneopphold i Ranheim. Og sommeren 2013, et halvt år etter cupseieren, var de fleste eliteserieklubbene på tråden til Hellands daværende rådgiver Sverre Mauseth. Blant annet regjerende seriemester Molde. Trent av Ole Gunnar Solskjær. Det var også RBK, som var inne i en sportslig bølgedal.

Likevel var ikke Helland i tvil.

–Du kan spørre Mauseth hvordan jeg oppførte meg da jeg hørte at RBK var på banen igjen. Jeg var vanvittig sugen etter å få revansjert meg etter forrige RBK-opphold. Så vet jeg jo også at å spille fast på Rosenborg er en døråpner inn mot landslaget, sier han.

Kan bli 14 poeng

–Men det er det vel i Molde, også?

–Jo, i og for seg. Men det er noe med det å spille for et fullt Lerkendal kontra et halvfullt Aker stadion. RBK er den største klubben i Norge, og jeg var ekstremt gira på å komme tilbake og forsøke å vinne noe med Rosenborg, sier han.

Nå har sjansen aldri vært større. RBK leder med elleve poeng på Molde før storkampen. Molde kan med andre ord bli parkert for godt denne sesongen.

–Jeg lever og ånder for slike kamper. Det er mange som ser fram til å få satt skapet på plass. Det er jo tross alt tidenes beste norske lag vi møter, gliser Helland – som en melding tilbake til moldenserne som uttalte nettopp det etter «The double» i fjor høst.

–Kunne du aldri ha spilt for Molde?

–Altså… Om RBK hadde kastet meg ut, måtte jeg har vært så kynisk på egne vegne at jeg hadde gått til den klubben som hadde vært best for min utvikling. Men så lenge RBK ønsker meg, komme jeg aldri til å gå til Molde.