Å tisse på kommando er ikke det enkleste her i verden. Særlig ikke når man er fotballspiller og plukkes ut til tilfeldig dopingkontroll etter en kamp i eliteserien.

Se for deg: Dråpene kommer ikke, og medspillerne sitter utålmodig i spillerbussen og venter. Flyet venter ikke – urinen må ut.

For enkelte blir alkohol løsningen for å få fart på maskineriet. Norske eliteseriespillere drikker rett og slett øl for å få presset ut noen dråper til dopingkontrolløren. Alkohol er vanndrivende og kan sånn sett få deg til å tisse oftere enn vann (se fakta).

Fotballspillere må avlegge urinprøve. Foto: Shutterstock

— Vi er kjent med at det forekommer, ja, sier Halvor H. Byfuglien som er kommunikasjonsleder i Antidoping Norge.- Hvor vanlig det er, er vanskelig å si noe om. Den drikken vi tilbyr i forbindelse med en kontroll er selvsagt uten alkohol, påpeker han.

Alkohol står på WADAs dopingliste, men kun i utvalgte idretter: Bueskyting, luftsport og motorsport (bil og powerboating).

— Vår oppgave i en kontrollsituasjon er å foreta dopingkontrollen i henhold til våre prosedyrer, og i dette tilfelle er det snakk om at utøver skal avgi en urinprøve. Hva utøver inntar for å kunne avlegge selve prøven, er ikke noe vi kontrollerer, sier Byfuglien.

Skjenket seg etter Brann-Odd

Det er ukjent hvor vanlig eller uvanlig denne praksisen er. Men Odd-trener Dag-Eilev Fagermo bekrefter at flere spillere som var plukket ut til dopingkontroll drakk øl «for å få fortgang i sakene» etter kampen mellom Brann og Odd i andre serierunde.

Odd-Trener Dag-Eilev Fagermo.

— Det stemmer, det. Hvor vanlig dette er vet jeg ikke. Jeg vet heller ikke hvem som skaffet alkoholen i Bergen, sier Fagermo.Branns sportslige leder Rune Soltvedt sier at han ikke ønsker å bidra i en «føljetong» rundt alkohol. Tirsdag skrev Bergens Tidende at Kristoffer Barmen var ute på byen i Trondheim og drakk øl etter Branns 0-3-tap for Rosenborg.

– Jeg synes at vi har vært tydelige på hva vi tenker om dette. Vi har våre rutiner og regler, sier Soltvedt som uttalte at Barmens øldrikking bar preg av dårlig «timing».

Friidrettssjefen: - Veldig spesielt

Ronny Nilsen er sportssjef i Friidrettsforbundet. Han sier at han aldri har opplevd i norsk friidrett at det har vært drukket øl før dopingkontroll.

Friidrettssjef Ronny Nilsen Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg har vært i mange slike kontroller selv og sammen med andre utøvere. Jeg har aldri hørt at det forekommer i norsk friidrett, men har hørt snakk om at det har skjedd i utlandet, sier Nilsen.– Det vanlige er å drikke vann eller mineralvann. Å drikke øl i en slik setting synes jeg virker veldig spesielt. Da burde man heller holdt seg til vann eller mineralvann og ta tiden til hjelp, sier friidrettssjefen.

Bergens Tidende har også vært i kontakt med en topputøver i langrenn. — Aldri hørt om, sier vedkommende som ikke ønsker å stå frem med navnet sitt.

Heller ikke Øystein «Pølsa» Pettersen har sett noe til øldrikking i dopingkontrollene.

— Dette har jeg aldri hørt om, enkelt og greit, sier langrennsløperen.

NFF: Dårlig signaleffekt

Norges Fotballforbund (NFF) er underlagt regelverket til Norges Idrettsforbund (NIF). I regelverket om alkohol står det i første punkt: «Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité skal fremstå som en organisasjon som arbeider mot bruk av alkohol i idrettslig sammenheng» (se fakta).

– Dette er nytt for NFF og derfor ikke noe vi har reflektert over. Så er det forskjell på om dette er noe Tippeliga-spillerne «gjør» eller om det er snakk om et par enkelttilfeller hvor spilleren har hatt problemer med å presse ut de nødvendige dråpene, sier NFFs infosjef Yngve Haavik.

– Uavhengig av det mener NFF at dette gir en dårlig signaleffekt og vil oppfordre klubber og spillere til å bruke andre hjelpemidler. Men jeg tror likevel alle skjønner at dette ikke er gjort for å «kose seg» med en øl etter kamp, men rett og slett fordi øl har en vanndrivende effekt, sier Haavik.