Idrett og alkohol hører ikke sammen, heter det. For fysiolog ved Oslo universitetssykehus, Jonny Hisdal, er det i alle fall liten tvil om det.

— Hvis du er en toppidrettsutøver gjør du alt du kan for å optimalisere prestasjonen. De fleste vil tenke at en gift som alkohol ikke vil gjøre at man presterer bedre, sier Hisdal.

Brann har opphevet sitt forbud mot å drikke alkohol i sesongen. Klubben håper spillerne nå er i stand til å selv vurdere om det er fornuftig å nyte alkohol eller ikke. Etter Branns tap i Trondheim lørdag kveld drakk midtbanespiller Kristoffer Barmen øl på et utested etter midnatt.

— Hadde jeg vært trener i Brann, ville jeg hatt nulltoleranse for at folk går på byen i konkurranseperioden, slår Hisdal fast.

Gir ikke god restitusjon

Fysiologen forklarer at inntak av alkohol gir dårligere søvn og fører til dehydrering.

— Det er misforstått at alkohol gir bedre restitusjon. Tvert imot trenger du restitusjon etter å ha drukket alkohol, i alle fall hvis du drikker en viss mengde.

Hisdal mener det for en idrettsutøver er stor forskjell på å ta et glass vin til maten, eller å drikke én øl en sen ettermiddag, kontra det å gå på byen, drikke seg full og legge seg sent.

— Men som toppidrettsutøver hadde jeg ikke tatt et glass vin til maten heller. Alkohol ødelegger prestasjonen og harmonerer ikke med et liv der du skal være bevisst på søvn, trening, restitusjon osv., sier Hisdal og fortsetter:

— Drikker du deg full og legger deg seint, er du ikke toppidrettsmann, slik jeg ser det. Jeg ville gått for en linje der jeg ikke aksepterte alkohol i forbindelse med idrett.

Alkohol har selvsagt en sosial funksjon, men for legemets del kan fysiologen ikke peke på noe positivt.

— Fysisk sett er alkohol utelukkende negativt for kroppen. Det er en gift som påvirker nervecellene og væskebalansen. Ingen kan påstå at det er positivt for kroppen. Når det gjelder det sosiale tror jeg ikke du taper noe om du tar en alkoholfri øl i stedet, mener Hisdal.

Ingen regler

Idrettsforbundet har ingen regler for privat alkoholbruk når det gjelder idrettsutøvere på høyt nivå. Det er opp til det enkelte idrettslag og den enkelte utøver.

— Idretten har ikke nulltoleranse for alkohol, men vi har regler som sier at barn ikke skal møte alkohol. Det er viktig at idrettslag har et bevisst forhold til hvordan alkohol benyttes i sammenhenger i regi av idrettslaget. Slik sett er Brann et eksempel til etterfølgelse i den forstand at de har diskutert dette, sier Håvard Øvregård, rådgiver i Norges Idrettsforbund.

Roger Gjelsvik er hovedcoach i Olympiatoppen. Han mener det er fornuftig at Brann har opphevet et absolutt alkoholforbud.

— Skal du i et bryllup er det urimelig å forvente at den som er gjest ikke skal skåle med champagne med ekteparet. Å ha forbud mot slikt virker bare mot sin hensikt. Og det gjør at slike regler blir oppfattet som tøvete, mener Gjelsvik. Før han presiserer:

— Det er åpenbart at idrett og alkohol ikke hører sammen. Det burde ikke være nødvendig med regler om at man ikke nyter alkohol i sesongen.

Sent oppe

Gjelsvik reagerer mer på det dersom en fotballspiller er lenge oppe på byen etter en kamp, enn alkoholinntaket i seg selv.

— Hva er tankegodset. Er maksimal restitusjon målet, så velger man ikke å gå ut til langt på natt og heller ikke nyte alkohol.

Gjelsvik sier at det i utholdenhetsidrett er veldig lite utbredt med alkoholbruk.

— De fleste vil avstå fra å nyte alkohol offentlig. Det handler om å være rollemodeller, og da er det noe som passer seg dårligere enn andre. Det må utøvere – og ikke minst idrettsledere – være seg bevisst.

-----------------------

Ukens podkast fra Ballspark-gjengen er naturlig nok preget av forrige ukes to nedturer - den i Førde og den i Trondheim. Nå er Eduardo "Doddo" Andersen forundret over Lars Arne Nilsens uttalelser etter begge skuffelsene.

Panelet gir også Pål André Helland det glatte lag etter at Rosenborg-spilleren betegnet Bismar Acosta som "feit".

Last ned ukens podkast via iTunes her:

Eller klikk i videovinduet under: