Tore Asheim, Viking-supporter.

Nå har en fått et par dager å fordøye overgangen til de Lanlay på, og vi har fått innspill fra sjefsredaktøren i Aftenbladet samt sportsredaktøren i Rogalands Avis. Lars Helle i Stavanger Aftenblad omtaler mye av det som har blitt sagt om Yann Erik de Lanlay som om det er den gode gamle Vikingbermen som har kommet tilbake, mens Thorbjørn Svendsen mener vi bør applaudere de Lanlay når han kommer tilbake til Stavanger i Rosenborg-trøya.

LES MER: Alle innlegg fra Aftenposten Supporter

Det er visstnok unfair ifølge Svendsen å kritisere de Lanlay for hans agitering for å få til en overgang til Rosenborg. Helle på sin side mener at vi alle kommer til å håpe på at de Lanlay vil gjøre det bra i RBK. Samt det at han er mer ekte Viking-gutt enn de av oss som er kritiske overfor ham etter det valget han har tatt.

Hvor er forståelsen?

Jeg undres over hvorvidt disse har noen som helst forståelse for at enkelte ting faktisk skaper lsterke følelser hos supportere av en fotballklubb. Det er absolutt ikke, som Svendsen forsøker å hevde, knekkende likegyldig hvorvidt en går til Kaiserslautern eller Rosenborg.

Yann-Erik de Lanlay på Rosenborg-trening mandag. Foto: TERJE SVAAN

Og vi fikk faktisk 2,5 mill for Veton Berisha, Utdanningskompenasjon er penger det også tross alt, om enn ikke i nærheten av det han ville vært verd om han var under kontrakt. Albaneren fra Egersund er uansett en ekte Viking i langt større grad enn franskmannen fra Vaulen. Det er alt annet enn knekkende likegyldig hvor en spiller går, om en er supporter. Det er greit nok at jeg også er med på at Judas-begrepet om de Lanlay er i overkant, det samme gjelder et ord som "rotte". Men det går fremdeles ikke an å omtale seg selv om en ekte Viking-gutt når en agiterer for en slik overgang.

Kunne applaudert Roar Strand

En er ikke en ekte Viking da. Og ekte Viking-supportere vil ikke håpe at en spiller gjør suksess i RBK. En ekte Viking-supporter vil ikke applaudere en spiller i RBK-trøye. Vel, jeg kunne applaudert for Roar Strand i hans siste sesong, men det er fordi at også han forstår meningen av ordet "lojalitet", selv om han aldri så mye var på lån til Molde en sesong for mange herrens år siden.

RBK har vært bedre enn Viking på absolutt alt de siste 23 årene. Betyr det at vi må bøye oss i støvet for dem og ønske det velkommen når de kjøper en lokal helt? Betyr det at vi må like dem?

Selvsagt ikke. Rent sportslig sett og overgangssumsmessig er jeg som tidligere nevnt og skrevet ganske komfortabel med overgangen, men kjøpende klubb er og blir Rosenborg. Og så lenge det fremdeles er engasjement i Stavanger vil en slik overgang alltid bli møtt med avsky.

Helt i utakt

Når slike overganger ikke blir møtt med avsky lenger, da kan en legge ned Viking. For da er det ingen som bryr seg. Beklager Helle og Svendsen, folket bryr seg fortsatt. Det er tross alt en grunn til at dere rapporterer mye om Viking i deres respektive aviser, folket vil lese om klubben.

Og i dette tilfellet vil en lese om de Lanlays svik mot saken. Så får dere være pinlig politisk korrekte så mye dere ønsker, men dere er helt ute av takt med hva den vanlige supporter mener om saken. Heldigvis. Noe annet ville vært skremmende for Viking som klubb.