25-åringen Frederik Andersen har vært en av hovedårsakene til at Anaheims favorittstempel vokser på veien mot Stanley Cup-finalen. Andersen og Ducks vant kvartfinaleserien mot Winnipeg Jets med 4-0 i kamper, og vant begge sine første hjemmekamper i semifinaleserien i vest mot Calgary Flames.

Med seks strake seiere tangerte Andersen lagrekorden for flest seiere på rad i et sluttspill. Både Jean Sebastian Giguere og Ilya Bryzgalov i 2006 hadde klart det samme.

Beroligende faktor

ROS: Ryan Kessler (t.h.) gir Frederik Andersen mye av æren for Anaheims gode form i sluttspillet så langt. - Han spiller med stor ro, og det roer ned resten av laget, sier Kessler. Foto: NTB Scanpix

I kamp to mot Calgary Flames, holdt Andersen også nullen for første gang i sluttspillet. Anaheim vant 3-0. Etter kampen vanket det ros fra lagets stjerner.— Freddie er så rolig bak der. Han lar pucken komme til han. Han gjør det første redningen og vi gjør en god jobb med å klarere returer, sier lagkamerat og poengkonge så langt i sluttspillet, Corey Perry til LA Times.

— Selv når ikke vi er på vårt beste og er strever med eget spill, roer han oss ned med måten han spiller på. Han soiller med stor ro. Han får bare kroppen foran pucken og roer det ned for oss, sier Ryan Kessler.

Natt til onsdag gikk Ducks og Andersen på sluttspillets første tap i Calgary. Anaheim ledet med 20 sekunder igjen av siste periode, men Calgarys nye stjerneskudd Johnny Gaudreau utlignet til 3-3 i powerplay og kamper til til ekstraperioder. Der avgjorde Flames etter snaut fem minutters spill.

Men selv om seiresrekken røk og dansken hadde en svak kamp, er Andersens innsats totalt svært sterk. Seks seiere på syv kamper med en redningsprosent på 92,7 og et snitt på 1.96 mål imot pr kamp lar seg høre.

Slo Lundqvists rekord

Men dansken kommer langt ifra ut av ingenting. 25-åringen har vært et stort talent lenge. I sesongen 2011-12 slo han Henrik Lundqvists klubbrekord da han holdt nullen i åtte seriekamper den sesongen. Lundqvist holdt nullen syv ganger tilbake i 2003-04. Andersen debuterte i NHL for Anaheim Ducks den 20. oktober 2013 mot Dallas Stars. Han kom inn på stillingen 1-3, holdt nullen og Ducks vant til slutt 6-3. Ett og et halvt år senere, 3. mars i år, tangerte han rekorden til den tidligere Montreal Canadianes-keeperen Bill Durnan fra 1944 som den raskeste keeper til å nå 50 seiere. Både Andersen og Durnan brukte 68 tellende kamper.

Etter at Anaheims førstekeeper de siste sesongene, Jonas Hiller, forlot klubben på utgående kontrakt før årets sesong, kjempet Andersen med talentet John Gibson om rollen som førstekeeper. Gibson imponerte stort i sluttspillet i 2014 og var forhåndsfavoritten, men skader på amerikaneren har gjort at Andersen har dratt mesteparten av lasset denne sesongen.

Andersen fikk 353 seiere på 53 kamper i grunnserien med en redningsprosent på 91,4 og et snitt på 2.38 mål imot per kamp. Om det solide spillet i sluttspillet fortsetter, har dansken et solid grep om førstekeeperrollen.

Første danske mester?

Og om spillet fortsetter hele veien til Stanley Cup-finalen, kan han bli den første danske vinneren av hockeysportens jeveste trofé. Jannik Hansen spilte i finalen med Vancouver Canucks mot Boston Bruins i 2011, men Canucks og Hansen tapte etter sju kamper.

I år har to dansker sjansen, etter at Hansens Canucks og Franz Nielsens New York Islanders røk ut i første runde. Andersen og Montreal Canadiens-forward Lars Eller. Men siden Canadiens ligger under 3-1 i kamper mot Tampa Bay Lightning og ser ut til å være på vei ut, er keeperen danskenes beste håp.

Andersen og Ducks møter Flames i kamp fire natt til lørdag i Calgary.