Når jeg leser uttalelsene til Marit Bjørgen om privatisering i idretten, regner jeg med at hun uttaler seg om langrenn. Og jeg er en av løperne på et privat lag som blir truffet av hennes kritikk. Men hva i all verden har vi private lag i langrenn gjort for å få denne kritikken av verdens beste kvinnelige skiløper?

Marit Bjørgen snakker om viktigheten av klubb, dugnad, hverdagshelter og breddeidrett. Er det noen private lag som ikke er enig i det?

Beskyttet liv

Marit Bjørgen er vel den skiløperen i Norge som vet minst om hva det vil si å stå utenfor et landslag. Etter å ha blitt tatt ut på juniorlandslaget i 1998 og debutert i verdenscup som 19-åring, har hennes skiløperliv vært preget av suksess, mesterskap, samlinger i utlandet og en fantastisk karriere. Hun har levd et beskyttet liv i NSF's innerste krets. Hun går stort sett to skirenn i Norge, sesongåpning på Beitostølen og NM.

LES OGSÅ: Bjørgen og Hangeland: Det mest vesentlige ved idretten

Hva vet hun egentlig om å være 21 år, ikke god nok til landslag, uten økonomisk støtte, men med et brennende ønske om å bli en bedre skiløper?

Hva vet hun om å være 25 år, reise land og strand rundt på Norges-cup, der klubben og støtteapparatet består av far og mor?

Hva vet hun om hvordan det er å ha en familiesituasjon som forhindrer et landslagsopplegg der «one size fits all»?

Hva vet hun om hvordan det er å ville satse på langløp, en arena der NSF er fraværende og få klubber har økonomi til å sende ut løpere?

Mulighet til å leve ut drømmer

For veldig mange hardtsatsende skiløpere gir nettopp private lag utøvere mulighet til å leve ut sine drømmer. Her snakker vi ikke om å tjene seg rik på idretten sin, men en mulighet til å realisere sitt potensial som skiløper.

Marit Bjørgen nevner deltagelse i fellesskapet, helse, engasjement, rekruttering og fysisk aktivitet som stikkord i sin kritikk av private lag.

Jeg føler jeg virkelig deltar i fellesskapet, der jeg står i dokø før Vasaloppet, når jeg møter den samme sure vinden som de andre birkebeinerne over Dølfjellet eller detter utmattet over målstreken i Marcialonga. Vi deltar på breddearrangementer. Vi møter mange av foreldrene som holder hjulene i gang i klubbene. Vi er på en arena der det levende langrennsnorge befinner seg.

Helse er viktig for oss. Det å formidle treningsglede, få folk opp av godstolen og skape engasjement er noe vi gjør i møtet med sponsorer. Vi drar på fjelltur sammen. Vi hadde med 32 lag i Birkebeinerstafetten. Vi inspirerer og motiverer så folk får en positiv opplevelse av egen kropp i aktivitet.

Beriker langrennssporten

Med tre barn har jeg begynt mitt bidrag til rekrutteringen. Det er neppe nok. Vi arrangerte Ski-Idol, der hundrevis av lovende 16-19-åringer kjempet som løver og fikk utdelt premier i form av samlinger, utstyr og treningsstipend på over 100 000 kroner. Johaug, Tønseth, Kristoffersen, Gløersen, Skar og Fossli var noen av deltagerne. Vi har gitt unge, lovende utøvere plass på laget og gitt dem mulighet til å satse langløp. Vi har investert i talentutvikling i klubber som Rustad, Lyn m.fl.

Jeg mener private lag i langrenn beriker langrennsporten. Takket være gode og innovative sponsorer har vi hatt muligheten til å gi noe tilbake til langrennsporten. Hele kaka har blitt større! Mer penger inn i sporten, flere utøvere har mulighet til å satse, en voldsom utvikling av langløp, flere skirenn på tv, på flere kanaler og bredde og nivå høyere en noen gang. Er ikke vi en del av langrennsportens venner?

Med to foreldre som har viet store deler av livet sitt til Oseberg Skilag og med unger som snart er klare for skirenn, er jeg fullstendig klar over hvor viktig klubb, dugnad og breddeidrett er. Og jeg skal gjøre min plikt. Men det utelukker ikke en plass til private lag. Når seks av dagens åtte løpere på elitelaget herrer har vært en del av private lag, bør det være god nok grunn til at NSF prøver å få til et positivt samarbeid og se på muligheter i stedet for begrensninger når det gjelder private lag i langrenn.

Jeg håper Marit Bjørgen nå kan se noen av de positive verdiene private lag er med på å skape i langrennsnorge og at skylappene fra NSF sitter litt løsere på.