6. juni starter kvinnenes fotball-VM i Canada. Alle kampene skal, på kontroversielt vis, spilles på kunstgress. Turneringen har fått dispensasjon fra FIFAs vanlige krav om at kampene skal spilles på naturgress.

Nå skriver ESPN at det internasjonale fotballforbundet har fått tilbud om gratis installasjon av  naturgress — men takket nei.

− Jeg tror ikke det handler om underlaget er gress eller kunstgress. Jeg tror det handler om at FIFA ikke vil gjøre noe annet enn det de har bestemt seg for, sier den amerikanske spissveteranen i et intervju med reporter Julie Foudy. Sistnevnte har selv vunnet to VM- og to OL-gull for det amerikanske landslaget.

Tilbød kun gress på kamparenaene

Wambach hevder at gressklipperfirmaet Scotts Company tilbød seg å installere naturgress på alle de seks VM-arenaene. FIFAs svar var negativt.

Forbundet viser seg å ha liten tro på kvaliteten på landets gressbaner.

− Tilbudet var kun for de offisielle spillebanene og inkluderte ikke de 18 treningsbanene. Dermed ville ikke spillerne fått trene på det samme underlaget gjennom hele turneringen, svarer FIFA i en pressemelding, gjengitt av Assosciated Press.

Det internasjonale fotballforbundet synes også tilbudet fra firmaet var for lite seriøst. I tillegg ville de hedre Canadas søknad.

− Vi hadde kun med uformell kontakt med naturgressbedriftene. Henvendelsene inkluderte heller ikke pris, skriver FIFA i pressemeldingen.

Wambach fnyser av fotballtoppenes svar i ESPN-intervjuet. Hun mener de ikke setter spillernes interesser først.

− Jeg kan garantere deg dette: Det er ingen fotballspillere som foretrekker heller å spille på kunstgress enn naturgress, konkluderer den amerikanske fotballstjernen.

Spillerne gikk ikke videre med søksmålet

Wambach og Angerer prøvde i oktober å gå rettens vei for å få spilt verdensmesterskapet på naturgress. Argumentasjonen til de kvinnelige spillerne var at FIFA aldri ville latt herrene spille VM på kunstgress.

− Vi må sette foten ned og si: «Vet dere hva? Dette holder ikke. Dette er ikke riktig og vi fortjener å bli behandlet som herrene, sa hun til AP i fjor høst.

Dette er 17 av de 23 som skal representerer Norge i sommerens VM. De er nok mer vant til å spille på kunstgresss enn sine amerikanske kollegaer. Foto: NTB Scanpix/Berit Roald

I januar trakk spillerne søksmålet. Flere av de 60 spillerne ble blant annet truet med å miste mesterskapsplassen sin. Gruppen prøvde også å bli enige med FIFA utenfor ressystemet, men feilet.

− Spillerne gjør det FIFA og CSA (det canadiske fotballforbundet) ikke har klart å gjøre: Sette idretten fotball fremst, sa Hampton Dellinger, en av gruppens advokater, til Wasington Post.

Norge åpner mot Thailand

Landslagssjef Even Pellerud tok onsdag ut sin tropp på 23 spillere. Motstanderne i Gruppe B blir Tyskland, Elfensbenskysten og Thailand.

Åpningskampen går på selveste uavhengighetsdagen, 7. juni, mot Thailand. I tillegg til de to beste lagene i hver gruppe, vil de fire beste treerne gå videre til sluttspillet.