Idrettsbyråd i Oslo, Guri Melby (V), gleder seg over at Vålerengas herrespillere så byderbyet mellom VIF og Røa, og understreker viktigheten av medieprofiler i kvinnefotballen.

— Jeg er ganske fotballinteressert og spilte fotball selv inntil jeg var sånn 18 år. Og jeg ser endel på fotball på TV, men dette er mitt første besøk i Vallhall – og første gang jeg er på kamp i kvinnenes toppdivisjon. Men dette anbefales – for det er jo mye mer moro live, sa Melby da hun tirsdag gjestet Vallhall for å følge Oslo-derbyet mellom Vålerenga og Røa fra tribuneplass.

Oppgjøret endte til slutt 0-1, men som trønder slapp byråden imidlertid å velge side – Oslo øst eller Oslo vest.

- Er her når vi har mulighet

På tribunen satt også noen av herrespillerne til VIF, noe byråden synes var veldig flott å se. Niklas Gunnarsson og Daniel Fredheim Holm sier de ser på jentene så ofte de har anledning.

— Vi pleier å se på når vi har mulighet. Det er jo gøy, og det er viktig – det er jo kollegene våre. Og dette er derby og en bra kamp, sier Gunnarsson, som scoret et flott mål for Vålerenga i første serierunde mot Godset.

Daniel Fredheim Holm (t.v.) og Niklas Gunnarsson hadde tirsdag tatt turen til Vallhall for å se Toppserie-kampen mellom VIF og Røa. Foto: Pernille Ingebrigtsen

Han skryter av kvaliteten på norsk kvinnefotball.— De siste ti årene har jentene blitt veldig mye bedre på det tekniske, så jeg synes det er veldig moro å se, sier Gunnarsson som synes det er vanskelig å svare på hva som må til for å gjøre kvinnefotballen mer populær.

— Det er viktig at jentene byr på seg selv, og det er disse Vålerenga-jentene veldig flinke til. Profiler er alfa og omega. Så må landslaget prestere på et høyt nivå, og det samme med klubbene som får muligheten i Champions League. I Tyskland, for eksempel, er jo kvinnefotballen veldig populær – og det samme i Sverige.

- VM som utstillingsvindu

Også idrettsbyråd Melby er enig i at profiler er helt nødvendig.

— Vi er avhengige av at noen klarer å slå virkelig igjennom i media – og bli medieprofiler. Kanskje damene trenger en slags Northug for å nå skikkelig ut til alle. Det er gjerne profilene som løfter det – sånn er det jo på herresiden også.

Hun tror sommerens VM i Canada kan være et utstillingsvindu for mange.

— Jeg håper at noen griper sjansen der, sier Melby som ikke kan la være å skryte av spillerne.

— Jentene er jo noen utrolige forbilder. De driver på med idretten sin ved siden av alt annet. Og de er dønn profesjonelle, sier hun.

Vålerengas 18 år gamle stjerneskudd Johanne Fridlund kan fort bli en profil i norsk kvinnefotball. Foto: Pernille Ingebrigtsen

At Oslo har to lag i toppen av norsk kvinnefotball, synes hun er stor stas.

— Det er kjempebra for Oslo at byen har to lag i toppen – og som er fra ulike deler av byen. Det kan være veldig positivt for publikumsinteressen. Og nå er ikke kvinnefotball noe som bare drives i egne klubber, men det er innlemmet i mange av de store toppklubbene, sier Melby som tilbrakte hele ettermiddagen i og utenfor Vallhall for å få mer info om hvordan klubben drives.

Også Gunnarsson synes det er svært positivt å ha Tina Wulf og de andre VIF-jentene som kolleger.

— Det er veldig bra at det er både herre- og damelag i mange av de store klubbene nå, sier han.