FIFA-etterforsker Michael Garcia snakket med 70 vitner i forbindelse med den omfattende VM-rapporten. Nå får ett av dem beskyttelse av FBI.

I intervjuet med Garcia utleverte Phaedra Al-Majid informasjon, dokumenter og opptak som hun hevder beviser korrupsjon under budprosessen rundt VM-sluttspillet i Qatar i 2022. — Jeg satt hjemme og så på tv da det plutselig sto tre FBI-agenter på døra som ville snakke med meg. Jeg slapp dem inn og de sa: «Vi er her fordi vi vet at du har mottatt trusler, og vi vet at sikkerheten for deg og dine barn er i fare. Vi ønsker å være her for å se hva vi kan gjøre for å hjelpe», sier Al-Majid til SkySports.

Søksmål

Kvinnen var ansatt som pressesjef for internasjonale medier i Qatar 2022, men ble sagt opp i 2010. Da Qatar kort tid senere ble valgt til arrangørland for verdensmeterskapet om åtte år, fremmet hun flere alvorlige påstander om VM-søknaden. I 2011 trakk hun disse tilbake.

FIFA-etterforsker Michael Garcia intervjuet 70 vitner i forbindelse med den omfattende VM-rapporten.

— Angrer jeg på at jeg sa ifra? Det har kostet både personlig og følelsesmessig. Jeg er sikker på at jeg kommer til å se meg over skulderen resten av livet. Det kostet meg troverdigheten og viktigst av alt, det kostet sikkerheten for både meg og mine barn. Men jeg mener at jeg var vitne til noe, og jeg måtte si det jeg hadde sett, sier hun.Ved å snakke om Qatars VM-søknad skal Al-Majid ha brutt en konfidensiell kontrakt. Dermed ble hun truet om søksmål på en million dollar (6,7 mill. kroner). Dette var ifølge Al-Majid nok til å ruinere henne, samt sette hennes to barn i fare, og ble årsaken til at hun valgte å trekke tilbake sine anklager.

Sammendrag

Forrige uke ble det lagt fram et 42 sider langt sammendrag av Garcias rapport om VM-søknadene til 2018 og 2022. Tyske Hans-Joachim Eckert, som sitter i FIFAs etiske dommerkomité, fastslo da at hele etterforskningen aldri kunne bli offentliggjort. Én av grunnene til dette var å sikre vitnenes anonymitet.

I kjølvannet av sammendraget publiserte Garcia en pressemelding der han hevder at dette inneholdt flere graverende feil. Al-Majid deler den oppfatningen.

— De brøt deres egen etiske kodeks. Husk at jeg er en alenemor mot verdens rikeste land og den rikeste sportsorganisasjonen i verden, sier hun - og tilføyer:

— Jeg tror jeg var veldig naiv. Jeg var ikke forberedt på hvordan varslere blir behandlet. Vi har blitt de slemme. (©NTB)