I dag ble det klart at FIFA renvasker både Russland og Qatar for korrupsjonsanklager i forbindelse med tildelingen av VM i fotball i henholdsvis 2018 og 2022. Hans-Joachim Eckert i FIFAs etiske komité presenterte sine konklusjoner på bakgrunn av etterforsker Michael Garcias 420 sider lange rapport.

Mannen bak den til nå hemmelige rapporten om tildelingen av fotball-VM i de to landene, Michael Garcia, mener Eckerts oppsummering av hans rapport inneholder en rekke mangler.

— Dagens melding fra FIFA inneholder en rekke ufullstendige og feilaktige refleksjoner av fakta og konklusjoner i rapporten, sier Garcia ifølge BBC.

Han varsler at han vil kontakte FIFAs komité for ankesaker.

— Jeg kan ikke kommentere dette. Jeg vet ikke hvorfor han har sagt dette, og må snakke med ham, uttaler Eckert til BBCs Dan Roan.

- Etterforskningen foregår i det stille og det skjulte

Garcia har flere ganger vært klar på at FIFA må endre sin kultur.

— Prosessene med etterforskning og straff i FIFA foregår for det meste i det stille og det skjulte. Organisasjonen trenger ledelse som sender et budskap om at reglene gjelder for alle, uttalte Garcia tidligere i høst, ifølge BBC.

FIFA satte i dag punktum etter fire år med kontroverser etter at Russland og Qatar ble tildelt de to VM-sluttspillene, men Garcia mener den type etterforskning som han har gjort for FIFA ikke passer for en sportsorganisasjon som FIFA.

— Det passer kanskje for et etterforskningsbyrå, men ikke for en organisasjon som skal tjene folket og som folk alltid vil granske.

Ber om mer åpenhet

Han leverte sin rapport til FIFA i håp om at den ville bli offentliggjort, men Sepp Blatter & co. har i stedet lagt lokk på rapporten.

— Det første naturlige steget i utviklingen av en mer effektiv og etisk prosess i FIFA, er mer åpenhet. Dette handler også om tonen på toppen av organisasjonen. En institusjon som FIFA trenger en ledelse som støtter strenge, etiske retningslinjer og en seriøs etisk komité.

UEFA-president Michel Platini, sammen med flere av medlemmene i FIFAs eksekutivkomité, var blant dem som ønsket at Garcias rapport skulle offentliggjøres. Men det var den mektige presidenten Blatter som sørget for at så ikke skjedde.

— Det trengs en ledelse som ønsker å forstå og lære av feil som er blitt gjort tidligere, som den etiske komiteen har avdekket. Det trengs en ledelse som gjør det klart at å finne feil og gjør de kjent, er nettopp grunnen til at det finnes en etisk komité. Det er en sånn type ledelse som kan blåse liv i det etiske regelverket. Fordi en reform kommer ikke fra å lage en ny struktur i komiteene. En reform kommer ved å endre kulturen innad i organisasjonen, sier Garcia.