Det foreligger sterke mistanker om at det er forekommet ulovlige pengeoverføringer i forbindelse med tildelingen av VM til Russland og Qatar i 2018 og 2022. Det har det internasjonale fotballforbundets egen gransking konkludert med.

FIFAs etiske komité, med Hans-Joachim Eckert i spissen, har anbefalt president Sepp Blatter om å prøve saken i det sveitsiske rettssystemet. Det opplyser FIFA på sine hjemmesider.

— Temaet for anmeldelsen er mulig forsømmelse fra enkeltpersoner i forbindelse med tildelingen av VM i 2018 og 2022. Spesielt synes det å være mistanke om at det i isolerte tilfeller skal ha blitt overført verdier med tilknytning til Sveits, hvilket krever undersøkelser av påtalemyndighetene, heter det i uttalelsen fra FIFA.

Rapporten vil nå bli forelagt statsadvokaten.

— Hvis vi hadde hatt noe å skjule, ville vi neppe ha tatt dette til statsadvokaten, kommenterer Blatter.

Ordkrig om VM-rapport

Sist uke presenterte Eckert sin oppsummering av gransker Michael Garcias rapport om VM-tildelingen. I den 42 siders lange oppsummeringen ble Russland og Qatar frifunnet for korrupsjon, og det ble slått fast at VM ville gå som panlagt.

Dette ble møtt med massiv kritikk, ikke minst fra gransker Garcia, som mente at rapporten hans ble fremstilt «feilaktig». En rekke kritikere mener at den siste ukens utvikling har etterlatt FIFA med et ytterligere skadet omdømme.

— Jeg kan ikke kommentere dette. Jeg vet ikke hvorfor han har sagt dette, og må snakke med ham, var Eckerts svar på Garcias utbrudd.

Garcia og Eckert har avtalt et møte for å diskutere saken torsdag denne uken. Garcia har en rekke fotballpersonligheter i ryggen når han krever at hele rapporten blir offentliggjort. Eckert har imidlertid gjort det klart at det ikke kommer til å skje, blant annet av hensyn til vitnene som har bidratt til rapporten.