Bernstein er tidligere fotballpresident i England (FA) og gikk nylig av fra ledelsen i FIFAs kampanje mot diskriminering.

Nå ønsker den tidligere Manchester City-formannen å kutte alle sine bånd med FIFA, en organisasjon han vurderer som ineffektiv, totalitær og Sovjet-aktig, melder BBC.

KRITISK: David Bernstein, som ledet FA i tre år fra januar 2011, er veldig kritisk til måten internasjonal fotball styres. Garcia-rapporten før helgen fikk begeret til å renne over – Når han som har utformet rapporten protesterer mot tolkningen av den, er det langt over grensen, sier Bernstein. Foto: Patrick B. Kraemer, AP

I et intervju med kanalen sier han at fotballen lider stort under sin nåværende ledelse. Valget av Qatar som VM-arrangør i 2022 er «en av tidenes mest latterlige avgjørelser i sportshistorien», ifølge Bernstein.

Kan ikke stå alene

Før helgen offentliggjorde FIFA en rapport, der prosessen rundt VM-tildelingene for 2018 (Russland) og 2022 (Qatar) ble etterforsket. Ikke overraskende frikjente FIFA seg selv, til store protester fra han som faktisk sto for etterforskningen, korrupsjonsetterforskeren Michael Garcia.

– England kan ikke på egen hånd påvirke FIFA – det kan ikke noe enkeltforbund gjøre. Om vi skulle forsøke noe slikt, ville vi bare bli ledd av. England har utvilsomt stor påvirkningskraft, gjennom UEFA, men for å oppnå noe, må vi vurdere å trekke oss fra VM, med mindre virkelige forandringer – inkludert at Sepp Blatter ikke tar en femte periode som president – skjer i FIFA, sier Bernstein.

Han har klare tanker om hvordan dette kan gjøres.

– Dersom jeg fremdeles var i FA, ville jeg ha gjort det jeg kunne for å oppfordre andre land i UEFA – og det er mange som ville være på vår side, andre kanskje ikke – til å gå for denne planen. På et tidspunkt må man slutte å snakke og heller gjøre noe, sier Bernstein.

– Ikke VM uten de store

Det neste VM skal arrangeres i Europa. Det vil gjøre det vanskelig å få bred oppslutning om planen, med mindre medlemslandene i øst faktisk tror de vil få gjennomslag. Men Bernstein tenker på andre nasjoner, først og fremst.

– Der er 54 medlemsnasjoner i UEFA. Der er Tyskland, Spania, Italia, Frankrike og Nederland – alle mektige. Du kan ikke arrangere VM uten dem, sier Bernstein.

Tankene er ikke nye. Presidenten i Bundesliga, Reinhard Rauball har tatt til orde for at UEFA bør gå ut av FIFA.

– Ansvarlige mennesker i England ville støtte dette. Jeg tror til og med publikum vil støtte det. Naturligvis ønsker de at England skal være med i VM, men likevel tror jeg de er villige til å ofre det for å se reformer i FIFA, sier Bernstein.