Det kunngjorde Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) torsdag.

FIFAs etiske komité har gransket VM-tildelingen til Russland og Qatar og presenterte rapporten torsdag. Den konkluderer med at det ikke finnes grunn til å frata de to landene retten til å arrangere mesterskapene.

I rapporten blir det fortalt om ureglementære hendelser i prosessen fram mot valget av Russland og Qatar som VM-arrangør i henholdsvis 2018 og 2022, men disse skal ikke være alvorlig nok til å foreta en ny avstemming.

– Effekten av disse hendelsene er langt ifra store nok til at det kunne kreve en gjentakelse eller gjenåpning av budrunden, skriver komiteens formann Hans Joachim Eckert i rapporten.

England kritiseres

I tillegg til etterforskningen av de to arrangørlandene, ble også flere av utfordrerne i de to budrundene tatt under lupen.

Rapporten kritiserer blant annet Englands søknad om å få arrangere VM i 2018. De engelske representantene skal ha brukt over 50.000 dollar på å arrangere en galla i tidligere CONCACAF-president Jack Warners hjemland. Intensjonen var å sikre seg Warners stemme i kampen om 2018-VM, heter det i rapporten.

Også Australias forsøk på å arrangere VM i 2022 blir kritisert.

– Det er indikasjoner på at enkeltpersoner kan ha oppholdt seg på grensen av hva som er greit sett i lys av FIFAs etiske regler, står det i rapporten.

Legger ned etterforskningen

Selv om rapporten avdekker flere mistenkelige elementer i både vinnernes og utfordrernes valgkamper, ser FIFA seg nå ferdig med saken.

– Med bakgrunn i rapporten, så legger vi nå ned etterforskningen av budrundene til de to mesterskapene, skriver Eckert i rapporten.

Det 350 sider lange dokumentet om de to tildelingene ble levert til FIFA i starten av september, men altså offentliggjort først i torsdag. Den er utformet av amerikanske Michael Garcia på oppdrag fra FIFA, etter beskyldninger om at kjøpte stemmer kan ha vært med på å sikre de to landene mesterskapene.

De to verdensmesterskapene ble tildelt samtidig. Spesielt tildelingen av 2022-mesterskapet til Qatar er blitt møtt med påstander om kjøpte stemmer. Selv har de tilbakevist alle påstandene. (©NTB)