PRAHA (AFTENBLADET): Egentlig skulle ikke Henrik Ingebrigtsen delta på 3000 meter under innendørs-EM i Praha, men konsentrere seg om favorittdistansen 1500 meter.

Likevel knallet 24-åringen til med en knallsterk finale og løp inn til 3. plass og bronse på 3000 meter i mektige 02 Arena lørdag kveld.

— Jeg er fornøyd med en medalje. Det er ikke så verst å løpe 7.45 solo, sier Ingebrigtsen til Aftenbladet like etter at medaljen var i boks.

Hentet inn tetgruppen alene

Med solo sikter han til hvordan løpet ble. Henrik Ingebrigtsen la seg til ro i den bakre enden av feltet med 12 løpere. Plutselig fikk fire løpere i tet en luke som bare økte og økte ned til gruppen på åtte løpere hvor Ingebrigtsen befant seg.

Da avstanden fram til de fire var blitt 40-50 meter, og ingen av de andre rundt ham så ut til å kunne gjøre noe, bestemte Henrik Ingebrigtsen seg for å gjøre jobben selv.

Sportssjef Ronny Nilsen. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Han satte opp tempoet og spiste inn meter for meter. To-tre runder fra mål var han oppe i rygg på dem. Ingebrigtsen lå som tredje, men gjorde også et tappet forsøk på å hente inn sølvvinner Lee Emanuel fra England.— Jeg hadde ikke trodd det skulle oppstå to grupper i feltet så tidlig. Jeg tok inn veldig mye på kort tid, men det var også kjekt å se at ingen av de andre i min gruppe maktet å henge på meg da jeg satte opp farten, forklarer bronsevinneren.

- Så du at de fire kom løs og fikk så stort forsprang?

— Ja, men det skjedde så fort, svarer Ingebrigtsen og legger til at han kjente det godt i beina på slutten.

— Hva betyr dette løpet for finalen din på 1500 meter søndag ettermiddag?

— Vi får se. Nå er en medalje i boks, og jeg skal tilbake til hotellet for å restituere og hvile, svarer 24-åringen.

Satte norsk rekord

Det var ikke bare medalje Henrik Ingebrigtsen tok meg seg fra 3000-meteren. Han slettet også Jim Svenøys norske rekord satt i Genova i 1998. Ingebrigtsen løp på 7.45,54. Det er to sekunder fortere enn Svenøy gjorde for 17 år siden.

— Dette var råsterkt av Henrik. Han er den eneste jeg vet om som løper to distanser under mesterskapet, og i tillegg leverer han på denne måten, sier sportssjef Ronny Nilsen til Aftenbladet.

Ingebrigtsen er den eneste nordmannen som har tatt medalje under mesterskapet. Nilsen erkjenner at Sandnes-løperen betyr mye for dem.

— Vi er heldige som har en så fantastisk utøver. Det er viktig for oss. Han har det ikke bare i munnen, han har det virkelig i beina også denne karen, sier Nilsen og smiler.

Tyrkiske Ali Kaya vant som ventet 3000-meteren.