Praha (aftenbladet): - Se på kroppen min da. Den er i alle fall ikke laget for løping. Jeg skal innrømme at det ser rart ut når jeg står ved siden av kenyanere på startstreken. Leggene mine er jo tjukkere enn lårene deres, sier Henrik Ingebrigtsen og ler.

Sammen med pappa Gjert, mor Tone og lillebrødrene Filip (21) og William (1) rusler Aftenbladet og Henrik Ingebrigtsen opp mot en bortgjemt park i Praha. Filip skal ha en siste gjennomkjøring før han og Henrik stiller på startstreken under lørdagens kvalifisering på 1500 meter.

Selv har Henrik Ingebrigtsen mål om å ta medalje på favorittøvelsen. Som han sa til Aftenbladet torsdag kveld, han blir heller ikke overrasket dersom han stikker av med EM-gullet – slik han gjorde under EM utendørs i 2012. Pappa Gjert Ingebrigtsen har ingen problemer med å erkjenne at selv han er overrasket over det sønnen har utrettet.

— Han overrasker meg hele tiden. Hadde noen sagt til meg at Henrik i 2014 skulle løpe 1500 meter på 3.31, ville jeg svart at det nærmest ville vært utopi. 3.31 er ekstremt mye fortere enn noen skandinav tidligere har løpt. Henrik hater å trene, men elsker å konkurrere, sier Gjert Ingebrigtsen.

Så hvordan er det mulig at en kar fra Lura, med slike forutsetninger, har blitt så veldig god? Henrik Ingebrigtsen mener årsaken er sammensatt, men forteller gjerne hvilke punkter som har vært avgjørende for ham:

Hodet

— Jeg ser ingen begrensninger for meg selv. Allerede som 11-åring, da jeg begynte med friidrett, hadde jeg hodet med meg. Når du kommer fra Lura, er du nødt til å ha en slik innstilling hvis du vil bli best. Da jeg startet min karriere, stakk jeg alltid til tet og durte på så lenge det holdt i løpene. Selv om jeg visste at det ikke ville holde til mål, var jeg aldri redd for å gå på en smell. Derfor mener jeg hodet mitt er den viktigste årsaken til resultatene.

Trening

Henrik Ingebrigtsen er en av Europas beste. Foto: NTB scanpix

— Vi er veldig bevisste på å lære av feilene våre, derfor har vi aldri gjort samme feil to ganger. Vår filosofi er at det er viktigere med rett trening enn å drive på med masse forskjellig trening. Løping er greit slik, det finnes en oppskrift å følge. Vi sverger til mengdetrening.

Familien

— Før jeg vant EM-gullet i 2012, var det bare familien min som bidro til satsingen min. Etterpå har det kommet flere til. Jeg hadde aldri klart meg uten hjelpen og ressursene fra faren min. Som trener og bidragsyter økonomisk har han helt klart vært en avgjørende faktor og den viktigste støttespilleren min.

Skader

— Jeg har hatt mine skader, men mest fordi kroppen min ikke er laget for løping. Som nevnt skiller jeg meg ut på det området. Derfor har det vært viktig for meg å kompensere ved å krysse grenser, samtidig som jeg må være bevisst på hvor grensen faktisk går. Du kan gjerne si at jeg har formet kroppen min etter hva løpingen trenger. Får du en smell på grunn av trening, er det viktig at du vet hvorfor.

Slurv

— Jeg har aldri stått over én eneste treningsøkt. Når jeg har bestemt meg for noe, gjør jeg det som skal til. 1500 meter er en spesiell distanse, det er ikke ren hurtighet eller kondisjon som gjelder. Det er en blanding av det og taktikk. Jeg så tidlig at 1500 meter var min distanse.

Mental styrke

— De som ikke kjenner meg eller bare hører deler av hva jeg sier, vil nok mene at jeg er bråkjekk. Samtidig innser jeg at jeg skiller meg litt ut også der. Jeg går høyt ut der andre kanskje er litt mer tilbakeholdne. Dette gjør jeg for å legge press på meg selv. Å være litt tøff i trynet er en viktig faktor for meg. Nederlag takler jeg ved alltid å se framover. Jeg gir aldri opp og har aldri brutt et løp. Det er viktig å tåle en smell, sier løperen som fredag kveld enkelt kvalifiserte seg til finalen på 3000 meter. Han ble nummer fire i sitt heat.

Fakta

Henrik Ingebrigtsen

Alder: 24 år

Høyde: 180 cm

Vekt: 68 kilo

Bosted: Lura, Sandnes

Meritter: EM-gull 1500 meter utendørs 2012, sølv i EM 2014, 5. plass i London-OL 2012

Aktuell: Løper både 1500 meter og 3000 meter innendørs-EM i Praha denne helgen.