PRAHA (Aftenbladet): Henrik Ingebrigtsen viste seg som den taktiske luringen han er under kvalifiseringen til finalen på 1500 meter lørdag formiddag.

Vel vitende om at han også skal løpe finalen på 3000 meter klokken 1945 lørdag kveld, stakk han til tet i sitt heat – og dempet tempoet. Bare de to beste i hvert av de fire heatene går videre til finalen.

Henrik Ingebrigtsen krysser mållinjen i Praha lørdag. Foto: Stig Nilssen

Etter hvert ble farten høyere. Sandnes-løperen dalte ned i feltet, men Henrik Ingebrigtsen spurtet forbi og kontrollerte enkelt inn til 2. plass bak engelskmannen Charlie Grice.-Jeg gjorde bare jobben min. Kroppen er bra og jeg føler meg lett. Nå sparte jeg sju sekunder i forhold til de andre heatene og har krefter igjen, sier Ingebrigtsen og smiler.

Han bekrefter at han hadde kontroll på begivenhetene underveis, og at alt handlet om å være på skuddhold før de siste 400 meterne.

Stakk fra feltet

I de to første heatene fikk publikum i 02 Arena i Praha se helt andre taktiske disponeringer. I det første stakk Homiyu Tesfaye (Tyskland) rett til tet og dro i fra feltet med 20 meter.

Der lå han til mål ble passert.

Samme taktikk brukte Ilham Tanui Ôzbilen (Tyrkia) da han kvalifiserte seg i det andre heatet, selv om han ble hentet inn kort før mål.

— De to er ikke så sterke taktisk innendørs. Dersom de løper i feltet blir det mye armer og bein og påfølgende diskvalifisering, sier Ingebrigtsen.

Han får støtte av Charlie Grice, engelskmannen som vant Ingebrigtsens heat.

— Det blir en bra finale og helt annerledes løping da. Samtidig må jeg si at jeg er imponert over Henrik Ingebrigtsen. Han løp kvalifisering på 3000 meter fredag kveld og skal også løpe finale på den distansen senere lørdag. Det overrasker meg at han stiller på begge distansene her, sier Grice til Aftenbladet.

Filip skuffet over seg selv

Fullt så bare gikk det ikke for Filip Ingebrigtsen (21). Han lå fint plassert innvendig bak lederduoen de første rundene, men mener selv det ble hans bane da tempoet ble skjerpet før de siste to rundene.

-Det var idiotisk hele opplegget og bare til å le av. Jeg ble låst inne og kom meg ikke ut da tempoet ble høyere. Dermed havnet jeg på etterskudd. Synd, jeg mener selv jeg kunne klart å være blant de to beste i dette heatet, sier Filip Ingebrigtsen og rister skuffet på hodet etter å ha endt sist i sitt kvalifiseringsheat.

Henrik Ingebrigtsen løper finale på 3000 meter lørdag klokken 1945. Søndag 1630 løper han finalen på 1500 meter.