Det norske svømmehåpet Henrik Christiansen får sin OL-debut allerede på første konkurransedag 6. august. Søndag settes kursen for Rio de Janeiro.

– Henrik hadde et godt NM, og han er i veldig fin form. Han hadde litt «rusk i halsen» og litt feber for noen dager siden, men han er feberfri nå, og vi presser ham ikke. Han har et solid grunnlag «i banken», så det er ikke noe vi tenker på. Henrik er også veldig rolig, sier landslagssjef Petter Løvberg til NTB på telefon fra amerikanske Fort Lauderdale, der svømmerne lader opp før avreise til Rio søndag.

Landslagstrener Petter Løvberg. Foto: Ørjan Deisz

– Vi trener ganske sent på kvelden her i USA, slik at vi kommer inn i Rio-rytme. Der går forsøkene sent, sier Løvberg.Henrik Christiansen skal svømme 400 meter fri med forsøk 6. august og eventuell finale dagen etter. Onsdag 10. august er det 1500 meter på programmet. Han skal også delta på 200 meter fri med forsøk og eventuelt semifinale mandag 8. august.

Finpusser formen

– Vi satser på å komme rett inn i normal rytme. Henrik skal ha to økter i bassenget hver dag. Det handler om å finpusse formen, sier landslagstreneren.

– Gjør han sine beste løp og tar personlige rekorder (400-meter og 1500-meter), så vet vi at han kan være i nærheten av finaleplass. 200 meter fri blir for kort for ham, men han skal svømme den distansen også.

– Henrik er en mesterskapssvømmer. Det har han vist i både VM og EM, men i OL er det ikke bare å spasere seg til en finale, tvert imot. Det er veldig mange på hans nivå, og Henrik er bare 19 år gammel. Han har hele svømmekarrieren foran seg.

— Skal ikke hauses opp

– Men det er selvsagt utrolig gøy hvis han gjør sine beste løp i dette OL. Han trigges av de viktigste konkurransene. Dét er en fordel, men husk at han møter de beste av de beste i Rio.

Landslagssjefen vil ikke høre snakk om medaljer i forbindelse med OL.

– Jeg er opptatt av at vi skal holde roen. Henrik er ikke i OL for å forsvare noe som helst, han skal ikke hauses opp. Det har vi vært veldig tydelige på. Setter han nye perser, så kan han klare finale. Han drømmer om å svømme sine beste løp. Klarer han ikke å perse, da er vi ikke fornøyd.

– Men dét er noe vi har kontroll på. Vi snakker ikke medaljer i det hele tatt. Det gjorde heller ikke en svømmer som (Alexander) Dale Oen før store mesterskap. Det har vært et bevisst valg av norske svømmere. Fokuset skal være på oss selv, sier Løvberg.

– Henrik er ikke i nærheten av å ha nådd det taket han kan nå utviklingsmessig. Vi ser hele tiden på ting vi kan utvikle, og han tar tak i det.

(©NTB)