Da han svømte inn til årsbeste i verden på 400 meter fri under et løp i Stockholm i slutten av mars, tok det av rundt 19-åringen.

I perioder er det blitt så mye at frisvømmeren er blitt sliten. Ingen idrettsutøvere trener så mye, og ikke minst så tidlig og selv som svømmerne. Vanligvis står Henrik Christiansen opp før klokken fem på morgenen, og er i bassenget første gang allerede klokken halv seks.

— Vi har snakket med Olympiatoppen og har funnet ut at han trenger å skjermes. Heretter vil vi være veldig nøye med hvem vi sier ja til. Det er både seriøse og mer useriøse aktører der ute, sier landslagstrener Petter Løvberg på telefon fra Sierra Nevada i Spania.

Norges beste svømmer er der på høydeleir, og kommer ikke hjem før 1. mai. Deretter går det slag i slag med EM i London, mer høydeleir i Spania, toppkonkurranse i Bergen, NM i Kristiansand og deretter precamp i Florida. Fra USA drar OL-svømmerne direkte til Rio.

— På den måten går omstillingen når det gjelder ny tidsforskjell bedre. Dessuten ønsker vi ikke å ligge i Rio i fem-seks uker, sier sjefen.

Løvberg har med seg åtte svømmere til Spania, men Sverre Næss ankommer først fredag.

En verdig arvtager

19 år gamle Henrik Christiansen fra Skjetten spås å få en like stor karrière som den Alexander Dale Oen fikk.

Svømmemiljøet har ventet på en utøver av samme kaliber, og Christiansen har overrasket så langt. Han var den første svømmeren etter den nå avdøde Oen som kom til en finale under VM i langbane i fjor.

Han tok dessuten Norges første medalje i et seniormesterskap siden Oen gjorde det i 2012. Da kom Christiansen på pallens tredjeplass på 1500 meter. Det skjedde under EM i kortbane før jul.

Utviklingen har fortsatt

Nå er det langbane som gjelder, og under løpet i Sverige nylig satte han norsk rekord på 400 meter fri (3.46,37). Dagen etter tok han en ny seier og ble første nordmann under 15 minutter på 1500 meter fri, og det på en knalltid (14,53,77). Som om det ikke skulle være nok, maktet han på dag tre å prestere pallplass også på 400 meter medley (4.20,34). Det er imidlertid på fri at han satser mest i OL-sammenheng.

— Det er gøy å ha en slik fremadstormende svømmer på laget. Han har skapt ny motivasjon, sier Løvberg.

Men selv om mye dreier seg om OL i Rio, tenker Løvberg mye lenger.

— Henrik er foran skjema. De gode resultatene kom før vi hadde kalkulert med. Vi har hovedfokus Rio nå, men hans viktigste mål er fortsatt OL i Tokyo om fire år. Der tror jeg Norge kan stille med en betydelig større tropp enn i Brasil. Rio er uansett en vitamininnsprøytning for hele apparatet som heter norsk svømming.

I slutten av juni er siste mulighet til å komme seg til OL. Christiansen har klart A-kravet og er sikker.

Den nådeløse kulturministeren, Zlatan, Messi og de store avsløringene er blant temaene i denne ferske utgaven av Aftenpodden Sport: