BERGEN: 37-åringen er nemlig så berømt i hjemlandet Italia, at han ikke kan gå på gaten før han har en flokk fans rundt seg.

I svømming er han en legende, med mer enn 60 internasjonale medaljer, inkludert VM— og EM-gull, og fire OL-medaljer. Han har deltatt i fire OL, og fortsatt står gullet fra Sydney som det største i karrièren. Det kom på 200 meter medley. På 400 meter fri ble han bare slått av hjemlandets egen Ian Thorpe.

Det var da han ble tilbudt filmroller og oppdrag for mange TV-stasjoner.

Det spesielle var at italieneren bodde i Australia fra han var tre til seks år. Moren kommer derfra.

Her tiljubles Massimiliano Rosolino etter OL-gullet i Sydney. Foto: NTB Scanpix

— Jeg fortalte ikke engang moren min at jeg skulle dra til Bergen. Jeg vil ikke at noen skulle vite at jeg er i Norge.

Forsidegutten

I årevis har han prydet forsiden på en rekke magasiner og aviser. Da den italienske pressen fikk greie på hva som var i gjære fredag, ble det raskt spekulert i om svømmestjernen ville prøve å kvalifisere seg for Rio. Det avviser Rosolino.

Massimiliano Rosolino er et kjent fjes på catwalken. Foto: NTB Scanpix

— Jeg prøvde å kvalifisere meg for OL i London, klarte det ikke, og det var tøft. Jeg hadde hadde aldri problemer med kvalifisering tidligere. Det var alltid så lett. Nå har jeg ikke vært med i et svømmestevne på 3,5 år, men jeg trener ofte sammen med to av de italienerne som er, og de sa «bli med». Jeg er glad for at jeg bestilte fly for to måneder siden, ler Rosolino.Han ville ikke hoppe av nær stevnet.

— Den siste tiden har jeg levd som en toppidrettsutøver, med tanke på hvile, sunn kost og trening.

Først og fremst pappa

Da han var med i Italias utgave av «Skal vi danse» endte det med at han ble samboer med sin russiske dansetrener, ballerinaen Natalia Titova. Sammen har de to døtre på tre og fem år.

- Hvordan er det å ha slik legendestatus. Blir du irritert når du ikke kan være litt mer anonym?

— Nei, jeg synes det er fint, jeg er mer tålmodig med folk jeg ikke kjenner, som kommer bort til meg, enn med kona mi, ler Rosolino.

Samtidig legger han til at han setter pris på å være litt privat når han er med døtrene sine, for eksempel på svømming.

— For jeg ønsker å være en skikkelig pappa, som følger dem opp. Familien er min største kjærlighet.

På Instagram har han over 42.000 følgere, selv om han ikke startet med det sosiale mediet før i juli i fjor.

— Det er en fin måte å kommunisere på, og lørdag morgen la jeg ut et bilde av meg selv foran AdO Arena. Jeg synes det er flott at Bergen har klart å bygge denne svømmehallen. For meg er det godt å komme hit, hvor jeg kan roe ned og slippe å flykte bort så fort jeg kommer opp av bassenget, sier mannen med det lyse håret. Et varemerke.

Vil ikke bli tykk

Han liker å holde seg i form, for som han sier – hvis jeg slutter å trene, blir jeg tykk. Og hvis mulig, foretrekker han morgenøkter.

Men siden Rosolino arbeider i ulike byer i Italia, med foredrag, business og jobber for svømmeforbundet og sponsorene, er det ikke alltid så lett å finne et egnet basseng.

— Jeg liker å holde kontakten med vannet. Og jeg liker den følelsen det er å stå på startblokken. Jeg kunne selvsagt vært med i Masters (veteran-EM) i London nylig, der det var drøye 10.000 svømmere. Men jeg er ingen Masters-svømmer. Det er bedre å være den siste helten her, kommer det fra en blid italiener.

Han ble kalt Maskinen, fordi han aldri ga seg, aldri slurvet med en treningsøkt.

- Hva er ditt råd til dagens svømmere?

— Det som har forandret seg i denne idretten, er at alle prøver å vinne så fort. De er ikke tålmodige nok, og bytter gjerne ut treneren. Det er viktig å ta seg tid til å bygge seg opp.

Rosolino får gå i fred i hallen.

— Jeg nyter det, at jeg ikke bare må komme meg ut av bassenget og forsvinne bort. Det har vært hverdagen for meg.