Finnene har tatt i bruk et nytt våpen, som skal gi dem fordeler når vinteren kommer og verdenscupen stakes i gang.

Maskene har en slange som fører til en sekk på ryggen med ekstra oksygen. Oksygenmaskene skal ha en verdi på titusener av kroner, og skal føre til at de finske utøverne restituerer seg raskere i høyden.

Bakgrunn:

Vegard Ulvang er leder i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Han er litt skeptisk til finnenens nye påfunn.

— Idretten skal ha en troverdig forankring

— Jeg er enig i at det hele virker litt merkelig, på alle mulige måter. Samtidig er det ikke noe forbud mot det, og om det er mulig å lage noe forbud mot det, vet jeg ikke, sier Ulvang.

— Hva legger du i merkelig?

Vegard Ulvang, her fotografert i Val di Fiemme i 2013, er skeptisk til finnenes nye oksygenmasker Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix

— Idretten skal ha en troverdig forankring, og dette er veldig synlig. Det virker fremmed på andre. Så kan man selv vurdere etikken i det hele, men her er man på jakt etter de små marginene, sier Ulvang.

Landslagssjef Vidar Løfshus har tidligere uttalt at Norge ikke kommer til å ta i bruk maskene. Fredrik Aukland, langrennsekspert for NRK, mener det er helt uvirkelig å se langrennsløpere med gassmaske og gassflaske på ryggen.

Ekspert mener maskene bør forbys

– Jeg ser det er vanskelig å kunne styre det med et regelverk. Fordi at vi vet at mange puster inn ren oksygen etter en hardøkt. Hvor går de etiske grensene? Det er en vanskelig debatt. Jeg støtter den norske modellen. Jeg forstår ikke hvorfor finnene gjør det, sier Aukland til NRK, og legger til:

— Det skal bli mer likt som å gå på snø i lavlandet og man skal kunne gå hardøkter på nærmere 3000 meter. Så vidt jeg vet er det kun en som har gjort det med hell og det er Johan Mühlegg og han hadde ikke helt samme bensin som andre, sier Aukland, og sier han støtter at maskene ikke burde vært lov å bruke.

Den tysk-spanske langrennsløperen Johan Mühlegg tok to gull under OL i Salt Lake City i 2002, men ble senere tatt fra disse da han testet positivt på doping.

Ingen ny teknologi

— Nå gikk jo Mühlegg på litt annet også, men jeg er enig med Aukland i at dette ser rart ut. Jeg skjønner at det skaper debatt. Samtidig tviler jeg på at dette i praksis er noen fordel. Finnene mener de får mer kvalitet med dette, men det er små marginer det er snakk om, sier Ulvang.

Ulvang påpeker at dette ikke er noen ny teknologi, og at det er blitt brukt av fjellklatrere til Mount Everst i flere tiår. Han tror ikke at det er maskene som vil gjøre at finnenes sesong blir en suksess, men har troa på finsk langrenn i framtiden.

— Vi ønsker Finland tilbake i verdenscupen, og dette er om ikke annet en dokumentasjon på at de jobber seriøst og vitenskapelig, sier Ulvang.

Verdenscupen i langrenn åpner nettopp i Finland, i Ruka fredag 27. november.