Milde og snøfattige vintere i Europa har preget skisporten de siste årene. Blant annet ble lengden på det populære langløpet Marcialonga redusert på grunn av snømangel, mens NM på ski i Molde i 2013 ble flyttet til Lillehammer.

Heller ikke 150 mil lenger nord stoler man lenger på at Kong Vinter vil levere i januar.

— Vi har en snøproduksjonplan og skal rigge anlegg for det her, sier rennleder for Tromsø-NM, Sylvi Ofstad.

Det er Kvaløysletta Skilag og Tromsø Skiklubb Langrenn som arrangerer mesterskapet på Storelva sammen. Det betyr at snøproduksjonsanlegg på Tromsøya vil flyttes dit i god tid før NM.

— Vi skal bruke denne anledningen, slik at vi sitter igjen med kompetanse i klubbene (arrangørklubbene er Kvaløy på å lage snø. Vi tror at i fremtiden er dette noe vi må holde på med, også i Tromsø, erkjenner Ofstad.

- I god rute

I dag hadde NM-arrangørene besøk fra skiforbundet - en befaring i anledning at det nå er kun 100 dager til mesterskapet.

— Vi er i god rute. Men det var mye folk her i 2011 (NM på ski del 2, journ.anm.) og forbundet er veldig opptatt av at vi skal kunne i mot mye publikum, understreker Ofstad.

NM del 1 har dessuten større dimensjoner enn mesterskapet som ble arrangert på Storelva i 2011 - selv om de største navnene i langrennssporten gikk i løypene også den gang.

— Det er 20 timer direktesendt tv som betyr ekstra tilrettelig og rigging. Det er også en tilleggsdimensjon at Kongen (Harald, ikke Petter Northug, journ.anm.) kommer, sier NM-rennlederen.

Trenger 400 frivillige

Stor dugnadsinnsats, ledet av Bjørn Arne Sørensen, har fått klargjort løypetraseene, på to ganger fem kilometer (klassisk og fristil).

— Det er kun detaljer vi ser på med tanke på løypene, sier Sylvi Ofstad.

Men når Petter Northug, Therese Johaug og de andre langrennsstjernene kommer til Tromsø om 100 dager, trengs det mange bidragsytere under selve NM.

— Vi trenger 400 frivillige under mesterskapet. Akkurat nå har vi 150 på plass, men vi vet vi har mange medlemmer i begge klubbene som er klar til å være med, forsikrer Sylvi Ofstad.