De minner litt om superskurken Bane fra filmen «The Dark Knight Rises» fra Batman-trilogien, men det er langt i fra noen skumle vesener som kommer skliende på snøen i fjellene rundt Val Senales.

Gjengen med de flotte maskene er nemlig de finske langrennsløperne, som nå håper at den nye innretningen skal gi dem et fortrinn når verdenscupen starter til vinteren.

Bane fra Batman, spilt av Tom Hardy. Foto: Ap

Ifølge den finske avisen Ilta-Sanomat har maskene en slange som fører til en sekk på ryggen med ekstra oksygen. Det er andre gang at finnene tester ut masker med ekstra oksygen i høyden.

— Unngår problemene forbundet med høydetrening

Apparatet skal ha en verdi på titusener av kroner, og skal føre til at de finske utøverne restituerer seg raskere i høyden.

— Ekstra oksygen kan hjelpe oss å unngå problemene som er forbundet med høydetrening, sier Ville Vesterinen som er fysiolog ved Forskningscentralen for Konkurranse- og Toppidrett.

For å gå på ski må man opp i tre tusen meters høyde, og det er der finnene velger å bruke maskene. Spesielt i starten av øktene, da risikoen for overanstrengelse er størst.

Under mandagens tre timers trening brukte de fleste finske utøverne ekstra okysgen de første 40-50 minuttene av økten. Martti Jylhä hadde en to liters oksygentank som varte i to timer.

— Pulsen er på samme nivå som ved trening hjemme, sier Jylhä.

- Ikke aktuelt for oss

LANDSLAGSSJEF: Vidar Løfshus. Foto: NTB scanpix

Landslagssjef Vidar Løfshus har ikke sett finnenes nye "våpen", men vet at slike metoder er blitt brukt tidligere.— Jeg tror det har blitt brukt i skøytesporten. Og alpinister har brukt det som en del av restitusjonen, så det er ikke noe nytt, sier landslagssjefen.

Bruken av oksygenmasker har også vært diskutert i den norske leiren tidligere. Valget falt på å ikke ta i bruk slike hjelpemidler. Blant annet grunnet etiske problemstillinger.

— Det er snakk om kunstig tilførsel. Misforstå meg rett her; det er ikke noe forbudt med det, men det har noe med signaleffekten vi gir nedover i rekkene til juniorløpere og andre unge. Og det er ikke noe god forskning som kan si klart om det gir noen effekt. Så vi har ikke noe behov for kunstige apparater. Vi klarer oss med normal puls og pust, slår Løfshus fast.